Type Here to Get Search Results !

Загранична црква рашчинила неколико клирика који су пришли Цариграду без канонског отпуста


Свети сабор Руске православне заграничне цркве на заседању 5. марта бавио се питањем једног броја клирика који су напустили РПЗЦ и без канонског отпуста приступили Словенском викаријату Цариградске патријаршије Грчке православне америчке архиепископије.


Конкретно, Синод је разматрао случајеве игумана Тихона (Гајфудинова), протојереја Андреја Пастуха, протојереја Едварда Червинског и протођакона Владимира Олијника, „који су унели смутње у црквени живот неколико епархијских парохија“.

Сабор извештава:

„Пошто су подробно разматрали околности њихових случајева, као и радње које су предузела сва четворица, а који су били узрок искушења и за свештенство и за паству, до те мере да су отишли под омофор  друге јурисдикције без отпуста од свог епархијског архијереја, Архијерејски сабор са жалошћу доноси следећу одлуку која се овде сажима:

Да потврди одлуку Духовног суда Епархије источноамеричке о враћању у ред световњака бившег игумана Тихона (Гајфудинова), протојереја Андреја Пастуха, протојереја Едварда Червинског и протођакона Владимира Олијника.

Бивши игуман Тихон (Гајфудинов) није само променио јурисдикцију, већ је са собом повео и  Покривски скит у граду Буена Виста у Њу Џерсију. Тренутно је у току судски спор око манастирске имовине.

Старешина Словенског викаријата, бивши архимандрит Александар (Беља), такође тужи Архијерејски сабор РПЗЦ, Епархију источноамеричку и низ других свештеих лица РПЗЦ након што није успео да обезбеди себи избор за епископа Мајамија у лето 19. 2019. г.

Викаријат је онда основан 2020. као уточиште за Бељу, кога је Загранична црква рашчинила након што је без њеног канонског отпуста напустио јурисдикцију. Грчка православна америчка архиепископија је покушала да Бељу постави за епископа, али су архијерејидругих јурисдикција гласно протестовали.

Његов отац, бивши протојереј Александар Беља, такође је напустио РПЗЦ и касније је рашчињен заједно са неколико клирика који су пошли за њим.


За наш портал превод са енглеског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com