Type Here to Get Search Results !

Mолдавски митрополит апелује на свештенике који су пришли Rумунској цркви да се покају и врате


Предстојатељ Молдавске православне цркве Московске патријаршије позива свештенa лица  која су напустила јурисдикцију да се покају и врате.


У Молдавији делују две канонске структуре које се преклапају: Митрополија Кишињева и све Молдавије Московске патријаршије и Митрополија Молдавије и Бесарабије Румунске православне цркве, које су у суштини толерисале једна другу откако је ову другу 1991. године установио  архијереј који је раније припадао Руској цркви.

Међутим, од почетка рата у Украјини један број клирика је без канонског отпуста напустио Кишињевску митрополију и придружио се Бесарабијској митрополији, од којих су касније неколицину њих рашчиниле или ставиле под забрану свештенослужења надлежне духовне власти Руске цркве. Међутим,  Митрополија Румунске цркве, уз подршку румунског Светог синода, не признаје ове канонске казне, јер себе сматра легитимном Црквом у Молдавији.

Прошлог месеца је Његово Високопреосвештенство кишињевски митрополит Московске патријаршије Владимир позвао Његово Блаженство патријарха румунског Данила да ступи у дијалог о великим црквеним тензијама. А сада је упутио апел бившем свештенству Цркве, који је одобрио Молдавски синод. Апел гласи:

„Свештеницима који су напустили Молдавску православну цркву,

Са болом и разочарањем посматрамо избор ваших светиња да напустите пут којим сте се свечано заклели да ћете ходити. Овај чин озбиљно доводи у питање искреност ваше привржености вашем пастирском призиву.

Сада вас позивамо не само да размислите о учињеним грешкама, већ да се дубоко покајете и вратите у крило Цркве. Као што нас учења наших Отаца опомињу, покајање је једини пут ка духовној обнови и повратку у заједницу верних.

Неприхвативо је и дубоко жалосно окренути леђа светим дужностима из било којих световних или личних разлога. Грешке се морају признати, а поправити. Неопходно је разумети збиљу настале ситуације и негативан утицај на оне који су на вас гледали као на духовне пастире.

Вратите се свом првобитном завету и поново прихватите одговорности које сте занемарили. Ово није само опомена, већ хитна потреба за крајње добро душа које сте једном обећали да ћете напасати.

Нека вас на овом путу повратка надахне пример светог апостола Петра, који се након одрицања од Христа са сузама покајао и био поново примљен од Спаситеља. Ваше преумљење неће бити само лични тријумф, већ и светионик наде за целу заједницу која вас чека раширених руку.

Са непоколебивом надом очекујемо ваш хитни повратак у нашу Свету Цркву.

Браћо, напустите свој понос и вратите се у своје пређашње стање!“


За наш портал превод са енглеског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com