Type Here to Get Search Results !

Заштитници људских права позивају на хитно ослобађање митрополита Арсениjа


Међународно удружење за људска права „Црква против ксенофобије и дискриминације“ поводом хапшења митрополита Арсенија


После разговора са учесницима Међународног удружења за људска права „Црква против ксенофобије и дискриминације“ о хапшењу архијереја Украјинске православне цркве, игумана Светоуспенске Свјатогорске лавре, митрополита Арсенија, у име чланова наше организације изјављујемо

1. Учесници Међународног удружења за људска права „Црква против ксенофобије и дискриминације“ изражавају уверење да је хапшење митрополита Арсенија неосновано, незаконито и да је политичке природе. Овакав закључак произлази из званичних саопштења Службе безбедности Украјине и писања медија да је разлог хапшења обелодањивање од стране митрополита Арсенија информација о положајима Територијалних одбрамбених снага у јесен 2023. године. Како произлази из отворених извора, откривање таквих информација од стране митрополита Арсенија, ако се заиста и догодило, није довело до штете по украјинске оружане снаге и настало је из одређених разлога, односно због блокирања пролаза верницима на богослужења на контролним пунктовима. Дакле, ова чињеница није требало да буде основ за примену тако строге превентивне мере као што је притвор.

2. Истовремено, хапшење угледног и утицајног црквеног архијереја Украјинске православне цркве – митрополита Арсенија, готово истовремено са изношењем сумње у рад заменика председника Одељења за спољне црквене односе УПЦ, протојереја Николаја Данилевича, затим хапшење и притварање новинара Савеза православних новинара, као и забрана одлуке државног органа за приступ информационим изворима који покривају проблеме кршења права верника УПЦ – све наведено сматрамо системски повезаним појавама у циљу сузбијање легалне делатности и верске слободе Украјинске православне цркве, посебно у вези са покушајима припреме за усвајање у другом читању такозваног закона „о забрани УПЦ“.

3. Учесници Међународног удружења за људска права „Црква против ксенофобије и дискриминације“, организације за људска права са консултативним статусом при УН, међународни правници и новинари ангажовани у овој организацији, предузеће  све радње у циљу провођења читавог спектра међународне правне заштите, обавиће медијску кампању и о овом случају биће у комуникацији са диплматским и међународним персоналом УН, Савета за људска права, ОЕБС-а,  као и са одборима и комисијама ЕУ и САД, чији мандати обухватају праћење поштовања људских права у појединим земљама света.

4. Учесници Међународног удружења за људска права „Црква против ксенофобије и дискриминације“ позивају државу Украјину да одмах ослободи митрополита Арсенија, замењујући му, ако је потребно, блажу меру која не подразумева затвор. Уверени смо да митрополит Арсеније неће ометати истражне радње и да ће се на позиве појављивати пред органима реда. Са своје стране, инострани чланови Удружења спремни су да обезбеде држави Украјини лични задатак за  /КАУЦИЈУ за митрополита Арсенија како би он одмах био пуштен из притвора.

5. Међународно удружење за људска права, као одговор на систематски прогон верника УПЦ, најављује оснивање отвореног широког међународног покрета за заштиту верских слобода и права верника, и започиње неограничену међународну правну, дипломатску и медијску кампању у циљу заштите права верника, посебно ухапшених архијереја и свештенства УПЦ. Позивамо све заинтересоване да се придруже овом покрету и молимо их да изразе своју подршку  тиме што ће послати кратку поруку на мејл адресу: ngopublic@proton.me.


У име Међународног удружења за људска права

„Црква против ксенофобије и дискриминације“, —

Начелник Организације за људска права са статусом саветника

код ЕКОСОР УН «Public Advocacy»

Олег Денисов


За наш портал превод са украјинског приредио Иван Лубенко


Извор: Churchagainsthate.org