Type Here to Get Search Results !

Митрополит пирејски Серафим: Немогуће је славити Васкрс заједно са онима који остају у јереси


Васкршњи канон се никада не може променити, јер представља хулу на Духа Светога“, напомиње Митрополит пирејски г. Серафим Грчке цркве, у саопштењу Пирејске митрополије, додаје да је „општење са признатим јеретицима који истрајавају у јереси и злу, као што су савремени антихалкидонци, римокатолици и протестанти, канонски немогуће“.


Ова реакција излази недуго након што је Цариградски патријарх г. Вартоломеј навео да православни треба да славе празник Христовог Васкрсења заједно са римокатолицима, и осталим хришћанским конфесијама које славе овај празник по грегоријанском календару (о чему смо већ извештавали на нашој интернет страници - види ОВДЕ).

Митрополија Пирејска је 15. априла ове године издала саопштење под насловом: „О васкршњем канону. Може ли се променити?" у коме изводи следећи закључак: „Свако кршење доводи до трагичних канонских последица, изобличује православну самосвест и фалсификује непроменљиво откровење Вечног Бога кроз Свете Апостоле, Богоносне Оце и Светих Васељенских Сабора, јер Највећа дужност свих, свештеника и лаика, јесте беспрекорно држање наслеђа вере, како бисмо могли да одговоримо на питање Господње: ’Кад дође Син Човечији, хоће ли наћи веру на земљи?“ (Лк. 8).


Превод са грчког приредила

редакција портала "Ризница"


Извор: Impenimerosi.gr