Type Here to Get Search Results !

Ватикан је потврдио Папино путовање у Источну Азију и Пацифик у септембру


Папа Фрања ће посетити Индонезију, Папуу Нову Гвинеју, Источни Тимор и Сингапур од 2. до 13. септембра 2024.године.


Папа Фрања путује у Индонезију, Папуу Нову Гвинеју, Источни Тимор и Сингапур од 2. до 13. септембра. Ватикан је то потврдио 12.4.2'24. Прес служба је саопштила да ће тачан програм посете бити објављен у догледно време. Међутим, портпарол Ватикана Матео Бруни најавио је план путовања.

Сходно томе, апостолско путовање почиње 2. септембра, а Папа ће сутрадан стићи у главни град Индонезије Џакарту. Локална Бискупска конференција је већ почетком недеље потврдила посету Индонезији. Папина посета је „прилика за индонежанске католике да истраже и примене у пракси његове хуманитарне поруке“, рекао је кардинал Игнатијус Сухарјо у Џакарти.

Папа Фрања ће после Павлу. а Јован Павле II бити трећи папа који је посетио Индонезију. Павле VI посетио је престоницу Џакарту 1970. године, Јован Павле II је такође био у Џакарти и још четири града 1989. године. Са око 230 милиона муслимана међу становништвом, Индонезија је највећа држава на свету у којој су муслимани у огромној већини. Религија игра значајну улогу. Око 10 одсто становника су хришћани.

Папа ће 6. септембра отпутовати у Папуу Нову Гвинеју. Тамо посећује главни град Порт Морсби и мали град Ванимо на граници са индонежанском Западном Новом Гвинејом. У Папуи Новој Гвинеји живи више од девет милиона хришћана, који чине већину становништва. Већина њих су протестанти. Последњи пут поглавар Римокатоличке цркве, Јован Павле II, посетио је земљу 1995. године.

Папа ће потом 9. септембра одлетети у Дили, главни град Источног Тимора. И овде Фрања путује стопама Јована Павла II. Он је посетио Источни Тимор 1989. године, када је земља, која је независна од 2002. године и има претежно католичко становништво, још увек била под окупацијом Индонезије.

Папа Фрања ће најзад бити у Сингапуру од 11. до 13. септембра. Око 360.000 од 5,7 милиона становника ове финансијске и економске метрополе, најмање земље у југоисточној Азији, јесу католици. Папа је пре две године примио надбискупа Вилијама Го Сенг Чеја у Колеџ кардинала као првог црквеног великодостојника из Сингапура. „Надам се да ће посета Светог оца дати нову снагу свим католицима у Сингапуру и ујединити их у вери и мисији, посебно у овим тешким временима“, рекао је Го у петак. Јован Павле  је такође посетио Сингапур током свог путовања у југоисточну Азију крајем 1986. године.

Папа Фрања је већ најавио велико путовање у источноазијско-пацифичку регију у интервјуу почетком године. Слична рута је већ била планирана 2020. године. Због пандемије посете ван Италије су морале бити одложене на неодређено време.


За наш портал превод са немачког приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at