Type Here to Get Search Results !

Велики понедељак у манастиру Мајсторовина


На Велики понедељак, 29. априла 2024. године, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Методије служио је Свету Литургију пређеосвећених дарова, у манастиру Мајсторовина, код Бијелог Поља.


Саслуживало је свештенство и монаштво Епархије будимљанско-никшићке уз молитвено учешће вјерног народа, којем се ријечима бесједе обратио Преосвећени владика Методије.

„Спремамо се за празник Христовог Васкрсења ходећи кроз ове дане Христовог страдања, Његове жртве, а понајприје пазећи у том свештеном ходу за Њим да не бисмо, као што каже молитва Светог Јефрема Сирина коју смо понављали свих ових дана у Великом посту, па и данас на Светој Литуригји пређеосвећених дарова, да не осуђујемо брата свога него да гледамо у своје слабости и у своје гријехе, да никада нам се не деси да поистовјетимо другог човјека са оним што он у тренутку неког посрнућа или помрачења ума, сужења свијести или слабости, или било којих других спољашњих околности ако се некоме деси да нешто погријеши, д ага поистовјетимо са тим што је урадио“.

„Сваки је човјек светиња и по лику Божјем саздан. Ако не можемо да раздијелимо њега као биће и створење Божје од онога што се човјеку понекад деси и у неко блато се заглави, он није то блато у које се заглавио. Он је мали бог у блату како је то говорио Свети ава Јустин Ћелијски и свесрпски. Дакле, у овом тихом свештеном ходу за Христом у току ове недеље страдања, да гледамо у оно што ми чинимо и у наша дјела да исправимо, а понајвише да исправимо наше мисли и намјере, јер је то коријен оно што после човјек уради у совм поступању и оно што изврши у свом дјелу“, рекао је Његово Преосвештенство, додавши:

„Бог благословио сваку вашу мисао, и сваку вашу племениту и добру жељу и намјеру а и ваше дјело и поступање, да нас Господ уброји у онај народ који је за Христом сљедовао и клицао Му: Осана, сину Давидову. Слава Богу на висинама“, поручио је Владика будимљанско-никшићки Методије.


Извор: Епархија будимљанско-никшићка