Type Here to Get Search Results !

Молитвени опроштај од великог трудбеника на њиви Господњој


Заупокојеном Литургијом у Храму Силаска Светог Духа на апостоле у Обреновцу, којом је началствовао свештеник Слађан Филиповић, братство саборне посавске светиње молитвено се опростило од драгог сабрата протојереја- ставрофора Дарка Павловића, њеног дугогодишњег старешине и трудољубивог прегаоца на њиви Господњој у овом крају.


Опело проти Дарку Павловићу одслужио је Преосвећени Епископ ваљевски г. Исихије, а у име обреновачког свештенства од њега се опростио протонамесник Александар Вучај, архијерејски намесник посавски.

Подсетивши на везаност блаженоуснулог проте Дарка Павловића за манастир Каона, у чијој се близини родио (село Драгиње) и у којој је духовно растао, отац Александар Вучај је истакао да је та светиња била његов идентитет, да је његова породица из ње црпела свој живот и постојање, место на ком се сусрео са Богом и усадио Га у себе. Љубав понета одатле, водила га је у Богословију Светог Саве у Београду, а заједно са благословеном породицом у његовој служби Богу. Био је велики трудбеник на својој првој парохији у Бањанима, а посебно у Обреновцу, у коме је службовао од 1997. и дао немерљив допринос осликавању Светотројичног храма.

Сви ми му (проти Дарку Павловићу) највише дугујемо и из дубине срца захваљујемо што је био велики трудбеник у томе да наш град добије и други храм, а то је Храм Сабора Српских светитеља. Највише своје енергије, елана и љубави дао је у тај храм. Када је био завршен, он је био један од најсрећнијих свештеника и житеља овог града и хвала блаженопочившем Владици Милутину, који га је наградио Орденом Светог Владике Николаја! Трудио се, радио, живео овде са нама и била је част бити део колектива овог храма у коме је он био старешина- дирљиве су опроштајне речи оца Александра Вучаја, упућене у име обреновачких свештеника.

Опраштајући се од новопрестављеног слуге Божјег проте Дарка Павловића, Владика Исихије је рекао да туга која данас слама наша срца није без утехе, јер Господ је рекао:“Ко верује у мене, улази у живот вечни…“ 

Ако постоји туга, не сме да постоји очајање, јер оно је одвајање од Бога и упокојеног. Уместо надгробног ридања, да певамо песму као они који имају наде, песму похвалну „Слава теби, Боже…“- рекао је Владика Исихије, благосиљајући протиницу Милицу и све чланове породице оца Дарка Павловића.

По благослову Владике Исихија, окупљенима се обратио свештеник Немања Павловић, син оца Дарка, изразивши благодарје Господу што је на диван празник- Лазареву суботу повео себи душу његовог оца. Такође, отац Немања Павловић је заблагодарио свима који су ових дана заједно са њима, породици, пријатељима, свештеницима, протиним парохијанима и свима који приносе молитве за њега у светињама широм Србије. 

Прота Дарко Павловић је сахрањен на гробљу манастира Каона у присуству више чланова породице, пријатеља и браће свештеника. 


Извор: Епархија ваљевска