Type Here to Get Search Results !

Кијевопечерска лавра прославила 950-годишњицу престављења св. Теодосија Печерског


Упркос државним прогонима који су у току, Успењенска Кијевопечерска лавра одржала је јуче празничну прославу у славу великог светог Теодосија Кијевопечерског. Ове године се навршава 950 година од престављења оснивача општежитељног монаштва у древној Русији и игумана Кијевских пешћера од 1062. до 1074. године.


Богослужења су отпочела уочи празника Малим вечерњем и акатистом светом Теодосију у цркви светог Агапита.

Касније увече, свеноћно бденије служили су митрополит бориспољски и броварски Антоније, митрополит нижински и прилучки Климент, епископ вишњевски Спиридон, духовенство манастира и гостујуће  свештенство.

Следећег јутра служене су и две Литургије, од којих једнс у пећинској цркви која носи име светог Теодосија, коју је служио архимандрит Теодосије. Литургију у храму светог Агапита служило је пет архијереја, предвођени м митрополитом  Антонијем. Молитве за мир у Украјини произнесене су на свим службама.

После богослужења служен је молебан и величаније светом Теодосију, уз молебан великом оцу монаху.

Службе у цркви светог Агапита преношене су директно.

Иначе, Његово Високопреосвештенство митрополит вишгородски и чернобиљски Павле, игуман Лавре последњих 30 година, био је принуђен да прослави овај диван јубилеј у својој придворној цркви, где се налази у кућном притвору државе која активно прогони Православну цркву.


За наш портал превод са енглеског приредила

Сања Симић Де Граф


Извор: Оrthochristian.com