Type Here to Get Search Results !

Лепосавић: Слава удружења "Мајка Анастасија"


На данашњи дан, треће недеље Пасхе, прослављамо Свете Мироносице, као о Јосифа из Ариматеје, тајног ученика Гопсодњег и Никодима, који је ноћу долазио и слушао Исуса.


У препуном храму светог Василија Острошког, у Лепосавићу, Епископ рашко-призренски г. Теодосије, служио је Свету архијерејску Литургију. Епископу су саслуживали свештеници и свештеномонаси Епархије рашко-призренске и будимљанско-никшићке.

Владика Теодосије у својој беседи је подсетио на страдање Христово и на Јосифа из Ариматреје, угледног грађанина и тајног Христовог ученика који га је скинуо са крста и сахранио.

„Требало је много храбрости, смелости да и онда када су се апостоли разбежали од страха, јер су јудејци који су ухватили и распели Господа могли то да учине са његовим ученицима и следбеницима. Али, овде је љубав према Христу победила страх и Јосиф заједно са онима који су били сво време под крстом, а то су били Јован Богослов и жене мироносице, скинуо га је са крста, положио на једну плочу и помазао га слојем мириса, увио га у чисто платно и положио га у нови гроб исечен у камену који је Јосиф био припремио за себе и у који нико никада пре није био сахрањен. Војници су тај гроб запечатили огромним каменом да буду сигурни да га нико никад неће узети из гроба“, рекао је Епископ.

Као крсну славу, данашњи празник жена мироносица прославља и удружење „Мајка Анастасија“, које делује при храму Светог Василија. Удружење броји преко 50 чланова и до сада су имали више од 20 хуманитарних акција.

Управо су жене мироносице ујутро, првог дана после суботе, дошле на гроб васкрслог Исуса Христа.

„При нашим храмовима, и данас овде, славимо данашњи празник жена мироносица, али и наших сестара у Христу привржених цркви и Господу, његовом дому. Оне су, попут жена мироносица, своју љубав, жртву и мирисе принели цркви Христовој, а то смо ми, људи на првом месту, жива црква, а најпре оним малим, слабим, којима је потребна помоћ, зато је Господ дао да имају и онима који су богати и они који су сиромашни јер смо потребни једни другима. Нека буде срећан данашњи празник и да долазимо у храм Божји. Да долазимо овде као што су жене мироносице кренуле на гроб Христов, јер из тог гроба је засијала светлост васкрсења и радост вечнога живота, Христос Васкрсе, Ваистину Васкрсе“.

Након свете Литругије, Епископ је благословио славске дарове, а чланице удружења су припремиле трпезу љубави за све присутне.


Извор: Епархија рашко-призренска