Type Here to Get Search Results !

Васкршња посланица Патријарха александријског очински позива на јединство и мир


Патријарх александријски и све Африке Теодор II у својој Васкршњој посланици истиче значај Христовог страдања и Васкрсења као пута ка спасењу и миру. Он пише: „Чесна страдања Господња и његово спасоносно Васкрсење, које наша Црква и овога пута поштује и слави, једини су пут до истинског спасења човековог“


Уз то, Патријарх истиче преображавајућу силу Христовог учења, као што су учење о кротости, смирењи и љубави,  о узвођењу човека ка Богу. Он каже: „Страдални пут Господњи показује нам да кротост, смирење, трпљење, способност праштања, љубави, воде човека ближе Богу“.

Поред овога, Посланица наглашава мир који Христос даје, насупрот нестабилном  светском миру. Патријарх тврди: „Светски мир је нестабилан, лицемеран, пун малих пролазних интереса и безброј других зала“. За  Христов мир  каже да представља дубоку обнову човечанства, како у његовом односу са Богом, тако и међу собом.

На крају, порука се завршава очинским позивом на јединство у молитвом за мир у свету, утемељен у љубави Васкрслог Христа. Патријарх Теодор позива: „Током ових светлих дана... очински вас позивам да се сви придружите Нашим ватреним молитвама за успостављање и одржање мира у целом свету“.


За наш портал превод са енглеског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com