Type Here to Get Search Results !

Велики петак у Крагујевцу


У јутарњим часовима Великог Петка 3. маја 2024. године, у Саборном храму у Крагујевцу, Преосвећени Владика Јован, служио је Царске часове, у којима се помињу догађаји Гетсиманске ноћи, хватање Исуса, одрицање Апостола Петра, издајство Јудино, распињање на Крст.


Велики Петак, дан када је човечанство осудило Бога на смрт. То је највећи бунт у историји неба и земље. То је највећи грех у историји неба и земље. Никад невинијег осуђеника, и никад безумнијег судију свет видео није. Људи муче Бога као што Га нико никада није мучио, пљују на Бога, као што Га нико никада пљувао није. Људи муче Онога који је дошао да нас избави од муке, предају на смрт Онога Који нам је донео живот вечни.

У Петак поподне, у Саборном храму, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Вечерње са изношењем Плаштанице. Плаштаница изображава Господа положеног у гроб. Вечерњем богослужењу је присуствовао председник ЦО Саборна црква, Господин Мирослав Брковић.

У наставку вршено је јутрење Велике Суботе, и тада се савршава чин сахране Христове. Ради тога, Преосвећени Владика са свештенством Саборног храма, умилним појањем и читањем, пред гробом Господњим, на средини храма, уз кађење и уз држање упаљених свећа, произнео је непорочне стихире, којима претходе стихови из 118. Псалма, подељених на три статије, у једној од статија се каже: “Животе, како умиреш; како и у гробу обитаваш, царство смрти разрушаваш и умрле подижеш из Ада.” После отпеваног канона и великог славословија, Преосвећени Владика кренуо је са свештенством у крсни опход око храма са Светом Плаштаницом, уз појање: “Свети Боже, Свети Крепки, Свети Бесмртни...” сагласно речима Цркве, која Христов гроб назива најсветлијим, јер је извор нашег васкрсења.


Извор: Епархија шумадијска