Type Here to Get Search Results !

Велики петак у Милешеви


На Велики петак, 3. маја 2024. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је, у Вазнесењском храму манастира Милешеве, Вечерње са изношењем Плаштанице. Саслуживали су протојереј-ставрофор Никола Перковић и протођакон Иван Савић.


По завршеном богослужењу Епископ Атанасије се пригодном беседом обратио сабраном верном народу: – Црква је већ рекла, Нека ћути свако тело, гледајући овај призор и подсећајући се на све ово што се збило. Јер, немамо речи. Истина, човечанство има много песника, има уметника, који знају цртати, оних који знају певати, али, није се нашло, до дана данашњега, ни једно слово, ни једна реч достојна, која би могла приближити, у објашњавању шта се збило, ову велику Тајну Љубави Божије која се показала на данашњи дан, на Велики петак.

– На Петак, у својој правој светлости, показао се човечији род, човечанство, у свој својој ружноћи, трулежи, потонулости, ограничености, неспособности да сагледава. Род људски се показао да је неправедна, да је мањкав у расуђивању, доживљавању, у осећању. Људски суд се показао неправедан. Човек се показао колико је привржен земљи и колико се колеба у својим земаљским искушењима.

– Али, било је и храбрих, храбрих у љубави, који се нису препали. Иако су знали да стоје пред римском свемоћном влашћу ипак су остали привржени Христу и пратили су га, у љубави. Само љубав истрајава до краја. Љубав је неустрашива. Само у љубави може људско биће да функционише здраво, нормално, непоколебиво. Да човек буде оно што јесте, човек. Али, и Бог се показао на Велики петак какав је. Показао се да је Он Бог Љубави, да нас воли, да нас је загрлио све.

– Био је неопходан, осим тог Петка, и тај други дан, Субота. Јер, Господ треба да уђе и у гроб. Зашто? Зато што ми улазимо такође у гроб. Он пролази свуда куда ми проводимо свој живот. Рођен је као дете, обукао се у нашу природу, наш састав, да би потпуно био са нама, као један од нас. Кроз сва наша искуства пролази, и улази и у гроб, да би тамо боравио неко време и онда показао своју силу. И онда је овај свет поново засветљен у свој својој обновљеној лепоти – у Васкрсењу.

– Онда када Он прође све ово куда ми проходимо и пролазимо, онда ће цео свет бити обасјан Његовом победом над смрћу, над свима непријатељима и све ће бити прожето Божанском, Небеском, Светлошћу и радошћу, и ми ћемо наставити да учествујемо у том обновљеном свету, обновљеној творевини.

– Живимо у новом свету, са новим односом снага, где смо ми, као ученици Христови, јачи од зла због доброг разумевања, доброг сагледавања, и због силе коју нам Господ даје, појаснио је Епископ Атанасије.


Извор: Епархија милешевска