Type Here to Get Search Results !

Архиепископ Финске осудио претварање манастира Хора у џамију

Архиепископ Хелсинкија и све Финске Лав изразио је дубоку забринутост због одлуке турске власти да цркву Христа Спаситеља манастира Хора у Цариграду претвори из музеја у џамију. Ова црква, позната по својим византијским мозаицима и фрескама, наведена је на Унесковом списку светског наслеђа.


Архиепископ Лав критикује ову одлуку и сматра је да представља тренд турске власти да замагли културно и историјско богатство земље, наводећи сличан потез са Аја Софијом 2020. г. Он тврди да ова конверзија нарушава верску толеранцију и међусобно поштовање који су раније карактерисали приступ Турске њеном разноликом верском наслеђу.

Архиепископ Лав истиче да су уметничка дела манастира Хора веома значајна за источно хришћанско предање у и да њихово прикривање представља кршење верских слобода и губљење глобалног културног наслеђа. Он он се пита да ли је неопходно претварати значајних места хришћанског наслеђа у џамије, с обзиром на велики број постојећих и новоизграђених џамија у Цариграду. Такође указује на контрадикторност у неспремности Турске да дозволи поновно отварање Православне академије за свештеничко образовање, док истовремено дозвољава опсежно исламско теолошко образовање.

На крају, он апелује на турску власт да преиспита своју одлуку, позивајући на поштовање свих верских традиција и историјског наслеђа како би се спречила непотребна културна и религијска штета.


За наш портал превод са енглеског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com