Type Here to Get Search Results !

Мироварење у Православној Цркви Америке

Дана 2. маја ове године, Његово Блаженство Архиепископ вашингтонски и Митрополит све Америке и Канаде г. Тихон, Предстојатељ Православне Цркве Америке, освештао је Свето миро током вечерње божанске Литургије на Велики четвртак, у манастиру Светог Тихона, Јужни Канаан, Пенсилванија, САД.


Саслуживали су му Високопреосвећени Архиепископи: Венијамин од Сан Франциска и Запада, Марко Филаделфијски и Источне Пенсилваније, Мелхиседек од Питсбурга и Западне Пенсилваније, Михаило Њујорка и Њу Џерсија, Данило Чикашки и Средњезападни и Високопреосвећени г. Епископи: Никодим бостонски и албанске архиепископије, Бенедикт из Хартфорда и Нове Енглеске, Андреј кливлендски и администратор румунске епископије Герасим Форд Вортски и помоћни епископ Епископије јужне.

Неколико свештеника из Православне Цркве Америке – протојереј Александар Рентел, протојереј Џон Паркер, декан Православне богословије „Св. Тихон“, протојереј Алесандро Маркеритино, и други клирици из манастира, Богословије, као и клирици из других јурисдикција.

Приликом свечаног входа, отац Александар Рентел је носио сасуд са старим миром, док су посуде са новоприпремљеним мироном носили остали свештеници. После анафоре Његово Блаженство је осветио миро.

Након Вечерње службе са Василијевом Литургијом, Његово Блаженство се обратио присутнима, напоменувши да је свето миро „знак пуноће јединства Христовог које обитава међу и у Црквама присуством Духа Светога“. Он је захвалио онима који су уложили време и труд да учествују у овој служби и пожелео добродошлицу присутнима.


Превод са енглеског приредила

редакција портала "Ризница"


Извор: Оca.org