Type Here to Get Search Results !

Акција добровољног даривања крви посвећена протођакону Владимиру Јарамазу


У суботу 18. маја 2024. године, Православно братство „Светог свештеномученика Риста Косијеревског“ организовало је, у никшићкој Трансфузији крви, акцију добровољног даривања крви, која је посвећена прерано преминулом протођакону Владимиру Јарамазу.

* * *

У спомен на протођакона Владимира Јарамаза (1980-2023)


Како нас је информисао Павле Марковић, предсједник Братства, у акцији сјећања на протођакона Владимира Јарамаза, учествовало је око 60 давалаца. Поред  чланова самог Братства, које броји око 40 чланова, одазвали су се даваоци из Билеће, Гацка, Никшића, Подгорице, та је прикупљено 50 јединица крви.

Акцији су присуствовали родитељи блаженог спомена протођакона Владимира Јарамаза. Даривањем крви, која је за људски живот најдрагоцјенија течност, чланови Братства и гости акције некоме ће спасити живот, уз то родитељима о. Владимира даће снагу да поднесу бол и превелики губитак и на најљепши начин чуваће сјећања на оца Владимира. Потрудио се да међу људима заблиста спомен свештеномученика Риста Јарамаза, па је са потомцима свештеномученика Риста открио његов гроб, а потом је прослављен као нови свештеномученик.

Један од гостију акције био је Веселин Вујовић, начелник Општине Билећа, који, иако, овом приликом, није могао да да крв, дошао је да пружи подршку како самој акцији, тако и добровољним даваоцима.  

Чланови Братства су веома задовољни бројем учесника и прикупљених јединица драгоцјене течности.

Православно братство „Светог свештеномученика Риста Косијеревског“ основано је у марту 2022. године, при манастиру Косијерево, у Бањанима, са хуманитарном мисијом, првенствено, да буду од помоћи косијеревској светињи. Приликом оснивања имали су десетак чланова, а у међувремену се тај број увећао и сада их је око 40. Спремни су да помогну гдје год је потребно и учествују у акцијама разним поводима; помажу мјештане Бањана и Опутних Рудина, сарађују са другим православним братствима, учествују у акцијама добровољног даривања крви. Прошле године су, у знак сјећања на протођакона Владимира Јарамаза, који је потомак Светог свештеномученика Риста Косијеревског, у Никшићу, организовали прву акцију даривања крви, а како је овогодишња акција прошла веома добро, надају се да ће прерасти у традиционалну.

Након акције, уприличен је, у Парохијском дому, захвални ручак током којег су уручене захвалнице.

Православно братство „Светог свештеномученика Риста Косијеревског“ прославиће 26. маја, у манастиру Косијерево, своју славу, трећу годину заредом.


 Извор: Епархија будимљанско-никшићка