Type Here to Get Search Results !

Празник Светог Василија Острошког прослављен у Лелићу


У недељу посвећену Светом апостолу Томи, која се ове године поклопила са празником Светог Василија Острошког, Преосвећени Епископ ваљевски г. Исихије је предводио литургијско сабрање у манастиру Лелић, уз саслуживање старешине обитељи игумана Георгија и више епархијских свештенослужитеља

Господ Христос је на Себе примио грехе свих људи, од праоца Адама до оних који ће се родити до краја векова. То је, као и Света тајна васкрсења  било несхватљиво и Његовим ученицима и људском уму уопште, иако је Он Своје крсно страдање и васкрсење најављивао за земаљског живота. Ми ту чињеницу прихватамо, јер из дана у дан о томе слушамо из Светог писма, које поштујемо као реч Божју, затим у проповедима и делима Светих Отаца који су објаснили тајне наше вере, објаснио је Владика Исихије у празничној проповеди чудесни тренутак, којим је остварен домострој спасења. Озарени силом Духа Светог, апостоли су то схватили и неустрашиво проповедали по целом свету. Али, подсетио је ваљевски архипастир, на данашњи дан Господ се појављује у соби у којој су апостоли били сакривени и говори:“Мир вам“, пружајући им Духа Светог, и они Га тада препознају.

Васкрсли Господ има својства која нису позната нашој природи, али то нам говори да ћемо и ми, ако нас Господ удостоји, и сами имати продуховљена тела у васкрсењу, и сами ћемо моћи тако да се понашамо према природи. Господ васкрсава не додирнувши камен који је запечаћен над гробом и не подеравши повезе у којима је био сахрањен, већ само нестаје из гроба. Затим, пролази кроз затворена врата. Иако им (ученицима) се објављује, апостоли Га после неколико дана, док буду рибарили, опет неће препознати, зато што је то преображено тело које је нама у овом свету несхватљиво, можемо да га примимо вером- навео је Владика Исихије.

Говорећи о неверовању Светог апостола Томе, беседник је указао да он није поверовао у име читавог нашег рода да је Господ васкрсао. По промислу, Господ Га у неверју оставља целу седмицу и потом долази и пружа могућност да се у то увери.

У Томи (апостолу) се ми сви уверавамо. Тома додирује Његове ране, ставља прст у рану од копља и за све нас узвикује:“Господ мој и Бог мој!“Црквене песме опевају блажено Томино неверје, зато што он није неверовао са злобом, већ из немоћи, а и остали ученици су тек поверовали кад су примили Духа Светог- објаснио је Владика Исихије неверје једног од дванаесторице ученика, који се уверава у име свих нас у Васкрсење Сина Божјег, васкрсење облагодаћене људске природе у Његовој јединственој личности. Господ васкрсава, а потом и нас васкрсава, док је на нама је да своје дарове употребимо да се Њему уподобимо и у васкрсењу будемо спасени, закључио је Владика Исихије, благосиљајући своју духовну децу да молитвама Светог Василија Острошког, чији спомен данас вршимо, Светог Владике Николаја и свих светих, остваре уподобљење и буду удостојени радости Царства небеског. 

Сабрање је заокружено трпезом љубави, коју су лелићка братија, на челу са игуманом Георгијем, приредила за све госте.


Извор: Епархија ваљевска