Type Here to Get Search Results !

Тројчинданска литија у Будви: Свједочанство вјечне истине и вјере у Бога


Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије са свештенством вечерас, 23. јуна, на празник Силаска Светога Духа на апостоле, послије Вечерње са коленопреклоним молитвама у Цркви Свете Тројице у Старом граду Будви, предводио је литију улицама Будве.


По повратку литије пред Цркву Свете Тројице, која обиљежава 220 година постојања, сабраном вјерном народу се обратио и честитао храмовну славу, протојереј Никола Пејовић, старешина Саборног храма Христовог васкрсења у Подгорици.

„Нека је срећан и Богом благословен овај  дан истине Господње, дан радости Господње, дан љубави Господње, дан Духа Светога који нас уводи у сваку истину и у сваку тајну. Овим празником завршио се круг великих, драматичних догађаја које смо у Цркви прослављали и којим је дошао печат свега онога што је Господ, ради нас и ради нашега спасења, учинио. Без овога дана, без овог чудесног догађаја, без овог догађаја који излази из оног зачараног круга седмица из којих човјек својим људским моћима, умом, знањем и способношћу није могао да превазиђе пролазност, нити да изађе из тог зачараног круга, излазимо и као стријелом Господ нас вазноси на небо и показује да човјек није само тијело, него да је човјек душа жива која потребује Духа Светога, који ће га увести у ту тајну вјечног и непролазног живота“, бесједио је отац Никола.

Даље је истакао да нам се овим празником открива и која сила је говорила старозавјетним пророцима о ономе што ће се догодити са Господом, ради нас и ради нашега спасења, кроз Његову богочовјечанску личност: рађање и живљење, распеће, васкрсење и вазнесење. Такође, кроз овај празник, открива нам се како то дјевојка која не зна за мужа, може затруднети и којом силом Господ васкрсава мртве, лијечи болесне, учи и предаје својим ученицима науку какву никад до тад нијесу чули.

„У овом празнику открива нам се и тајна Његовога страдања, а самим тим и тајна Божанске љубави, која је од Њега постала мјера љубави, мјера спремности на жртву и на страдање. У овом празнику открива нам се и тајна Христовог васкрсења и Његовог славног вазнесења“, казао је прота.

Протојереј Никола Пејовић је објаснио да без овога празника – Силаска Светога Духа на апостоле, све оно што се догодило са Господом не би имало неке посебне везе са нама те да бисмо се тих догађаја сјећали као и многих других из историје рода људскога.  Али овим догађајем, ми постајемо учесници свих тих догађаја:

„Овим догађајем рођена је Црква Христова и наоружана је свом силом Божијом, и Црква Христова постала је стуб и тврђава истине. И они људи који су слиједили Господа, који су били сабрани око Њега, који су слушали Његову ријеч, одједном су постали тијело Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа. На том темељу и на тој снази и сили Духа Светога, Господ ће установити Цркву коју ни врата паклена нијесу могла, не могу и неће моћи надвладати. Зато је радост овога дана велика, јер смо ми смртни, пропадљиви људи добили дар Духа Светога, да дух човјечији који је у нама, може да се обожи и да се узнесе и да сједне са десне стране Бога и Оца. То је мјера човјековог живота, ништа мање и ништа више од тога. И зато је овај дан и овај празник, и ова литија и слава овога града и храма за нас све велика радост, јер и овај храм је свједочанство те вјечне истине, истине и вјере у Бога у Три лица јављенога: Оца, Сина и Духа Светога, и у богочовјека Христа, коме нека је слава и хвала за све и за сва. Срећан и благословен празник!“

Након литије на платоу између цркава, у оквиру Тројичинданских свечаности, уприличена је Духовна академија.


Извор: Митрополија црногорско-приморска