Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије обишао радове на Цркви и Гимназији „Свети Сава“ у Подгорици


Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије обишао је данас, 26. јуна 2024. године, у пратњи протојереја-ставрофора Далибора Милаковића, радове на изградњи Цркве и Гимназије „Свети Сава“ у подгоричком насељу Стари аеродром.


Високопреосвећеног Митрополита Јоаникија дочекао је ктитор будућег Храма и ктитор земљишта господин Ристо Дрекаловић, као и надлежни парох протојереј Блажо Божовић, уз проф. др Оливера Томића, историчара умјетности, који је редовни професор одсјека београдска Политехника, Академије струковних студија Београд и фрескописца Владислава Јушкова, као и главни инжењери фирми ,,Јустинијан” и ,,КИПС Градња” задужених за извођење радова на овом комплексу – из различитих области инжењерства, зависно од фаза и врсте изградње.

Када је у питању тренутни процес изградње, груби дио радова је у потпуности завршен и то на свим нивоима Гимназије Свети Сава, па се отпочело са осталим фазама извођења.

У припреми су радови на фасади и фасадној браварији, ВИК фаза, слаба и јака струја, термотехника и гипсарски радови.

Када је у питању Црква Светог Саве, наставља се са фазом грубих радова. У крипти цркве је постављена сига и фрескомалтер, будући да је по плану и пројекту планирано фрескописање крипте Цркве Светог Саве од 1. октобра текуће године.

Гимназија „Свети Сава“ основана је 2022. године. Прва генерација ђака уписана је школске 2023/24. године. Ова установа ради по програму општих гимназија који је одобрио Национални савјет за образовање на основу мишљења Завода за школство и по лиценци добијеној од Министарства просвјете, науке, културе и спорта, наводи се на сајту Гимназије Свети Сава.

Како наводе, њихова мисија је стварање генерација које ће својим знањем, етиком и емпатијом доприносити не само локалној заједници, већ и глобалном друштву.


Извор: Митрополија црногорско-приморска