Type Here to Get Search Results !

Епископ Јеротеј: Љубав и милосрђе Васкрслог Христа су залог вечног живота


Преосвећени Епископ шабачки г. Јеротеј је служио 9. јуна 2024. године, у Недељу слепог, свету архијерејску Литургију у храму Вазнесења Господњег у Узвећу.

„У данашњој јеванђелској причи о исцељењу слепог, Црква нас учи да је потребно да имамо веру. Видимо да постоји телесни вид, али постоји и духовни вид - вид вере и љубави. Ако немамо духовни вид, џаба нам је што имамо и овај телесни вид. Ова прича говори да када имамо неки телесни недостатак, то нас не спречава да духовно видимо, не спречава нас да верујемо. Овај човек никада није видео светлости, као што се поје у једној стихири, никада није видео зрака Сунчевог, али он је опет поверовао Господу Исусу Христу када му је рекао да иде у бању Силоамску и да се умије. Он Му је повераовао на реч, иако га није видео, јер је имао духовни вид, па и када се исцелио он је благодаран Богу за то исцељење и  јавно сведочи да је Господ Исус Христос Спаситељ. Видимо да га нису поколебали ни фарисеји, ни родитељска љубав да сведочи своје исцељење и своју веру. Нема доказа који може човека који не верује и не воли другог човека да убеди у супротно. Фарисеји и учитељи закона су направили свој религијски систем, увели своје обичаје и злоупотребљавали Закон Божији. Њихова камена срца нису могла да се радују човеку које је прогледао, а вероватно нису имали ни саосећања према њему када је био слеп. Вера у Васкрслог Христа нам даје живот и наши телесни недостаци не одвајају нас од Бога, него зле помисли и страсти је оно што нас одваја од Бога. Треба да се радујемо и веселимо у ове дане Васкрсења Христовог, јер видимо да Његова љубав и  и милосрђе ни једног човека на свету не остављају без наде на Васкрсење и живот вечни“ – беседио је владика Јеротеј.

У току свете Литургије, по благослову и молби Преосвећеног Епископа новограчаничко-средњезападноамеричког г. Лонгина, епископ Јеротеј је у свештени ђаконски чин рукоположио г. Стефана Лукића, клирика ове епархије.


Извор: Епархија шабачка