Type Here to Get Search Results !

Пронађена папска резиденција у Риму из прве хиљадугодишњице

Пре хиљаду година није Ватикан, већ Латеран био центар моћи у Риму. - Сада су опсежни остаци старе папске резиденције очигледно пронађени током грађевинских радова.


Археолози су дошли до неочекиваног открића за време грађевинских радова поред Латеранске базилике у Риму. Наишли су на обимне остатке грађевина које су вероватно биле део старе папске резиденције, где су наследници апостола Петра имали седиште`све до 13. века. Према извештајима италијанских медија, прва од сада откривених грађевина подигнута је за време цара Константина у 4. веку.

Последњи пут је овај снажно утврђени комплекс реновиран у 13. веку, пре него што се папство преселило у Авињон у јужној Француској и ту остало скоро један век. Ватикан је био центар моћи Римске цркве тек од повратка папа крајем 14. века. Стара папска резиденција је пропала и заборављена.


„Неисцрпна ризница археолошког блага“


Ископавања се одвијају у оквиру редизајнирања пространог трга испред Латеранске базилике и започета су у циљу очекиваног прилива поклоника у светој 2025. години. Италијански министар културе Ђенаро Санђулијано прокоментарисао је ископавања речима: „Нова открића још једном доказују да је Рим неисцрпни рудник археолошког блага. Налази би могли помоћи да се открију нова сазнања о историји града.“

Папска резиденција на Латерану, позната као „патријарашко седиште”, била је, између осталог, поприште догађаја „мрачног века” папства, који је трајао од око 890. до 1046. године. У то време су се римски кланови и европске силе бориле за утицај у Риму. Неколико папа је у то време свргнуто, затворено или убијено.


За наш портал превод са немачког приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at