Type Here to Get Search Results !

О Програму мисије на кинеском језику

 

Због великог интересовања Кинеза за православље, покренут програм спољашње мисије на кинеском језику


Мисионарско одељење Архиепископије београдско-карловачке покренуло је недавно програм спољашње мисије на кинеском језику с циљем да грађане Кине који бораве у нашој земљи детаљније упозна са православним хришћанством.

Како су објаснили на сајту Мисионарског одељења, више десетина хиљада кинеских држављана годинама борави у Србији и многи од њих изражавају интересовање за православље.

Тако је направљен и штампани материјал на кинеском језику погодан за мисионарску употребу при православним храмовима у Србији.

Међутим, Мисионарско одељење Архиепископије београдско-карловачке је, оснивачким актом који је донео патријарх српски Порфирије у фебруару ове године, од самог почетка свог рада као један од пет кључних вектора своје делатности имало и спољашњу мисију.

У прва три месеца, међутим, делатности Одсека за спољашњу мисију су биле везане углавном за предавања о православном хришћанству на енглеском језику.

Та предавања, конципирана за стране држављане који бораве у Србији и који су заинтересовани за православље, редовно се одржавају на месечном нивоу у оквиру пројекта НевскyТалкс. Енглески језик је, дакле, од самог почетка био примарни за домен спољашње мисије, због његове распрострањености на глобалном нивоу – каже за 24седам управник Мисионарског одељења Архиепископије београдско-карловачке презвитер др Оливер Суботић.


Почетак програма на кинеском језику


Он је објаснио и како је започет програм мисије на кинеском језику.

Програм мисије на кинеском језику је био у плану реализације, а покренут је три месеца по почетку рада Одељења, у тренутку када смо добили потребну подршку у кадровима за тако озбиљан мисионарски задатак. Сама идеја мисије на кинеском језику у Србији је сасвим природна и произилази из чињенице да у нашој земљи, према слободним проценама, борави више десетина хиљада Кинеза. Сваког дана они навраћају у православне храмове широм Србије, разгледају фреске по црквама, распитују се за православље… Једном речју, траже истинитог Бога – објашњава наш саговорник.

Он додаје да програм спољашње мисије на кинеском језику отвара потпуно ново поглавље у мисионарској делатности наше помесне цркве.

Та активност проистиче из потребе времена у коме јесмо и друштвеног контекста у коме су Кинези у солидном броју грађани наше земље. Притом, наша мисионарска активност у себи нема ничег наметљивог у својој концепцији – једноставно речено, дајемо могућност сваком Кинезу који борави у Србији да се упозна са православним хришћанством на свом матерњем језику – објашњава презвитер др Оливер Суботић.

Мисионарско одељење штампало је и материјале који могу бити полазна тачка Кинезима у приближавању православљу.

За почетак смо домен Програма спољашње мисије на кинеском језику ограничили на мисионарске листиће, флајере и брошуре које радимо на месечном нивоу. Тренутно користимо мисионарске ресурсе знања и искуства других помесних цркава, а посебно Московске патријаршије, која је на овом пољу вековима активна. Уз Божију помоћ, очекујемо да у наредном периоду своје активности знатно проширимо како се ствари буду одвијале и како будемо добијали нове сараднике. У овом домену је јако значајно да покренемо на мисионарство што већи број православних Срба који имају стручна знања из синологије, а спремни су да се волонтерски ангажују за мисију своје Мајке Цркве, у мери у којој им то личне могућности дозвољавају. Пошто оформимо шири тим сарадника, проширићемо и интензитет и спектар мисионарских активности у домену спољашње мисије. По заступничким молитвама Светог Јована Шангајског, на чији празник смо започели активности мисије на кинеском језику, надамо се да ће се довољан број српских мисионара одазвати на позив да синергијски делујемо на овом пољу, а све у славу Христа Спаситеља – објаснио је презвитер др Суботић.


Наставља се мисионарство и на другим језицима


Међутим, Мисионарско одељење ће наставити свој рад у овом правцу и на другим језицима.

У плану је покретање комплементарних програма и на другим страним језицима у наредном периоду, а све ће зависити од људства које будемо имали на располагању и од мисионарских потреба Архиепископије београдско-карловачке на чијем канонском подручју, са благословом патријарха Порфирија, наше одељење делује. У принципу, довољно је да видите који све народи током дана посећују православне храмове у центру престонице да бисте и сами могли доћи до закључка које све стране језике треба покрити мисионарским програмима са православним садржајем. О свим новим активностима ћемо благовремено обавештавати јавност, а ово је добра прилика и да позовемо све православне хришћане који су стручни из домена филологије да нам се, са благословом свог пароха/духовника, придруже у делу спољашње мисије – наглашава наш саговорник.

Он је на крају истакао да је опсег делатности Мисионарског одељења АЕМ прилично широк, те да, поред домена спољашње мисије, укључује и менторски рад са младим свештеницима Архиепископије, апологетско деловање против појава сектно-култистичког карактера и организовање трибина на разне теме.

О свим тим активностима детаљно се можете информисати на нашем порталу, на адресама мисија.срб и misija.rs (на српском језику) и mission.rs (на енглеском) – нагласио је управник Мисионарског одељења Архиепископије београдско-карловачке презвитер др Оливер Суботић.


Извор: Мисионарско одељење / Портал 24седам

Рубрика