Type Here to Get Search Results !

Мошти Преподобног Рафаила бруклинског изложене на поклоњење

 

Мошти великог америчког свеца, Светог Рафаила Бруклинског, изложене су за поклоњење вернима.


Свети Рафаило (+1915) је први православни епископ хиротонисан у Америци, где је верно служио у мисији Руске православне цркве (под епископским руководством Светог Тихона, који је касније изабран за Патријарха московског) заједно са низом других светитеља.

Од 1988. године, његове мошти су положене у Пенсилванији. Канонизован је од стране Православне цркве у Америци 2000. године.

Дана, 18. јула ове године изнесене су његове мошти и најављено је да ће се овај датум убудуће обележавати као дан преноса моштију, рекао је о. Андреј Демик.

„Овде има на стотине људи, који су се сабрали са љубављу и поштовањем, јер многи свештеници раде на ископавању, пажљиво износећи сваки комадић моштију. То је невероватан, историјски, благословени, мистични тренутак“, каже о. Андреј.

* * *

Свети Рафаило је рођен у Бејруту 1860. године. Школовао се у Патријаршијској школи у Дамаску, водећој православној установи на Леванту, затим на Патријаршијској богословији на Халки и на крају на Богословској академији у Кијеву. Касније је служио као ректор Антиохијске цркве у Москви и предавао на Богословској академији у Казању.

Године 1895. послао га је у Њујорк цар Николај други, а 1904. постао је први православни епископ хиротонисан у Северној Америци. Његову хиротонију је обавио Свети Тихон, тадашњи поглавар Цркве у Америци.

Свети Рафаило је 2000. године канонизован од стране Православне Цркве у Америци, уз учешће Архиепископа Антиохијске Архиепископије, Грчке Архиепископије америчке и Пољске Православне Цркве.


Превод са енглеског приредила
редакција портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com