Type Here to Get Search Results !

Митрополит европски Пимен: О скандалозном ругању хришћанских светиња у Паризу


Његово Високопреосвештенство Митрополит европски г. Пимен, Македонске православне цркве – Охридске архиепископије, објавио је реаговање на скандалозну манифестацију на отварању Олимпијских игара у Паризу. У наставку доносимо његову реакцију у целости.


Ругаћеш се Христу, и поносићеш се, као да си учинио јуначко дело. Али шта си ново урадио човече? Када је Христос на крсту пружио руке да загрли цео свет, и ви, првосвештеници, заједно са књижевницима и старешинама, и фарисејима сте се ругали и говорили: „Друге је спасао, а себе не може“. (Матеј 27, 41)

После тога, вековима, у аренама, хришћани су лавовима нуђени за храну за подсмех и забаву, али они нису злом узвраћали на зло. Ни данас, нити икада. Можда се управо због тога усуђујете на тај корак, јер знате да је непосредно пре овога Христос, када су наишли на њега као разбојника, рекао: „Мислите ли да сада не могу да замолим Оца Свог да Ми пошаље више од дванаест легија анђела (Матеј 26, 53) а он ипак није тражио легије анђела, већ је тражио опроштај за све њих.

Знате и ви да нам је Бог, ученицима његовим, заповедио да окренемо други образ, па вам је пријатно у својој непромишљености када се ругате мојој вери и вређате моја верска осећања. Али онда вероватно знате и ово: „Сви који узму мач, од мача ће погинути“ (Матеј, 26, 52).

Али ви се не плашите ножа, већ да ћете завршити исмевани и презриви и остављени на светском ђубришту у бесмислености свог постојања. Јер каквом мером мерите, таквом ће се и вама мерити. Човече, зар ти је тако тешко да не урадиш другима оно што не желиш да они теби чине? И још горе, то што радиш, ругаш се мом праву да верујем, да продајеш као промоцију и бориш се за своја права? Или су само ваша права остала несређена на овом свету?

Слобода није анархија, а демократија није робовање слободи мањинских група, већ покушај успостављања међусобног поштовања у друштву, водећи рачуна да се не пређе граница од употребе до злоупотребе, те слободе свима нама подједнако дате.

И не, нећу да делим ту пародијску слику из Париза. Јер вероватно вам је циљ био управо то, у осуди учињеног, да преплавите свет том ружном и увредљивом сликом.


Превод са македонског приредила

редакција портала "Ризница"


Извор: Митрополија европска МПЦ-ОА