Type Here to Get Search Results !

Митрополит калавријски и егилејски Јероним: Град светлости руга се Христу


У оквиру својих пастирских посета мученичкој калавритској области, Његово Високопреосвештенство Митрополит калавријски и егилејски г. Јероним служио је у недељу 28. јула 2024. године, свету Литургију у парохији Светог Димитрија, у планинском селу Левкасио.


После свете Литургије, Митрополит Јероним је изразио посебну радост пароху оцу Димитрију Статакопулосу и верницима који су испунили свети храм да учествују у Тајни свете Евхаристије, изразивши побожност и топлу веру у Христа.

Тумачећи јеванђелско читање о исцељењу опседнутих међу Гадаринцима, Митрополит је рекао да оно што нас изненађује није толико исцељење опседнутих, колико понашање његових суграђана према Исусу Христу: 

- Очекивало би се да ће Му прићи са захвалношћу, захвалити Му, задржати Га са собом, довести своје друге болеснике к Њему, изложити пред Њега своје болове и грехе, искрено отворити своја срца и осетити Његово присуство међу собом као благослов, као позив да идемо путем спасења. Али напротив, они ништа од тога не раде. Они раде још горе. Они траже од Исуса Христа да оде од њих, да што пре оде и да оде из своје земље. Откуд ова злоба код Гадаринаца? Можда зато што виде у Исусу препреку својим грешним интересима који имају за циљ незакониту корист, односно искоришћавање других непоштеним средствима. Они нису били достојни да добију корист од присуства Исуса Христа и зато Га траже да оде. Да ли је могуће да се иста прича дешава у нашем животу? Исус Христос тражи од нас љубав, поштење, искреност, понизност, стрпљење, мир, спокојство, сваку врлину, жртву и помоћ онима којима је потребна. Савремени људи у наводно напредној, а највероватније – мрачној европској цивилизацији, мало се разликују од житеља Гадаре, који су протерали Исуса Христа, јер су обузети страшћу за материјалном добити, индивидуализмом и атеизмом, тешко да могу да схвате да изнад господара тамо је тама овога века и показује се вечни добитак за душу, наше вечно спасење у Христу - поучио је Митрополит Јероним. 

У оквиру своје беседе Митрополит калавријски и егилејски Јероним је учинио осврт на срамно ругање хришћанским светињама приликом свечаног отварања овогодишњих Олимпијских игара у Паризу и, између осталог, рекао: 

- Упркос чињеници да је Европа имала користи од философских и моралних вредности грчких философа, ипак је од просветитељства па надаље, у покушају да надокнади екстремне и мрачне погледе средњег века, следила пут неограничене логичке критике и сумњичавост у традиционалне моралне вредности, па и у самог Бога, кога су савремени секуларни системи прогнали и маргинализовали из живота човека, што за последицу има нарушавање односа међу људима, повећање деликвенције и сматрање неморалног моралним, без наде, без перспективе, без будућности, без смисла живота. Ово смо видели ових дана на догађајима приликом отварања овогодишњих Олимпијских игара у Паризу, такозваном 'граду светлости', уз вулгарну и опште осуђивану нову представу Тајне вечере, као лошу имитацију Леонарда да Винчија и његов рад. Овом новом представом изазивају се осећања свих хришћана, напада и руга се наша вера, уништавају идеали племства Олимпијских игара, који су апсолутно поштовање идеала вере сваког народа, јединства и братства међу људима. Иако живимо у овој олуји неверја и удаљавања од Бога, Он остаје уз нас и непрестано нас позива да будемо вођени ка спасењу које нам Он нуди, трудећи се у свом животу да живимо по Његовим Божанским заповестима. Ова стабилност наше вере нам је данас много потребнија да бисмо изашли као победници из рата секуларног система, окренувши се нади и правом животу, а то је Христос - закљичио је Митрополит Јероним. 


Превод са грчког приредила

редакција портала "Ризница"


Извор: Romfea.gr