Type Here to Get Search Results !

Митрополит серски и нигритски Теологос (Апостолидис): Европа окреће леђа Христу


У мушком манастиру Свете Параскеве у Серу, где је од прошле среде, 24. јула 2024. године, изложена чудотворна древна икона Пресвете Богородице „Ксеније“ из истоименог женског манастира у Алмирос Магнезији, у митрополији Димитријади, у недељу, 28. јула 2024. године, свештенослужио је Његово Високопреосвештенство Митрополит серски и нигритски г. Теологос (Апостолидис)


Његово Високопреосвештенство, надахнут јеванђелском поруком о исцељењу демонизованих Гергесинаца од Господа Исуса Христа, упутио је речи охрабрења благочестивим верницима Цркве, напомињући, између осталог, и следеће: 

- Заиста, изненађујуће је и болно незахвално понашање Гергесинаца из данашњег јеванђелског зачала. Отпадање од Божије воље становника тог краја дало је човекомрзцу – ђаволу право да уђе у њихов живот. Међутим, Господ наш Христос нам је дао јак штит, сигурност у нашем животу, да се не плашимо у тренуцима искушења од мрачних дела злога. Они који љубе Спаситеља Христа - имају и Његову заштиту, али они који Га напуштају, са невером, са отпадништвом, живећи животом који је препуштен страстима и гресима, животом који не исијава небески миомирис и није украшен велика врлина покајања – они стварају 'пукотине' и прилике у свом животу, кроз које ђаво може да уђе, и од њих прави своје играчке, које онда са великим задовољством уништава - поучио је владика.

Његово Високопреосвештенство се у свом обраћању осврнуо и на немили догађај од пре три дана приликом отварања овогодишњих Олимпијских игара у Француској, напомињући, између осталог, следеће:

- Видимо, нажалост, да се већ неколико деценија у такозваној хришћанској Европи стварају услови који промовишу модел живота без Бога, без вредности, без правила и принципа, без поштовања, без мере, без мириса живота, без лепоте. Данас се систематски промовише начин живота у којем самозанесена и самозадовољна особа постаје самопоштовање, идол, лоша копија себе. Недисциплина се зове слобода, а непоштовање право на изражавање. Из мрачног понора људских страсти данас израња свет којим доминира пад етике, окрутни интерес, материјализам, кршење божанских закона, па чак и закона природе, деликвенција, неморал, нихилизам, усклађивање свих вредности, недостатак основног поштовања. Све то ствара и учвршћује у савременој стварности дубоку рушевину која даје пропадање и смрт. Оно што се догодило пре два дана на отварању Олимпијских игара у Паризу, по том сценарију, било је дубоко провокативно, неуважено, неукусно, увредљиво за веру милиона људи широм света, за естетику, али и за сам дух Олимпијских игара. Питам се да ли би се ти 'уметници' и држава организаторка усудили да се понашају на тако неприхватљив начин према јеврејској или муслиманској, или било којој другој вери? Нажалост, Европа је неколико деценија, демонстративно и са великом незахвалношћу, окретала леђа Христу. Овде су модерни „Гергесинци“. Данас, међутим, свету су толико потребни, пре свега, потпуни и уравнотежени примери, који су обасјани светлошћу Христовом, који су надахнути квалитетом и етосом поштовања, чисте душе и речи, са жеља за искреним покајањем, саосећањем и узајамним разумевањем. Човечанству су потребни такви здрави примери, посебно данас. Од најузвишенијих принципа љубави према Богу и љубави према човечанству - закључио је Митрополит Теологос. 


Превод са грчког приредила
редакција портала "Ризница"