Type Here to Get Search Results !

На Дан породице, љубави и верности у Мурому одржана свечаност посвећена благоверним Петру и Февронији Муромским

Дана, 8. јула 2024. године у граду Мурому одржане су свечаности посвећене Дану сећања на свете преподобне благоверне кнезове Петра и Февронију, муромске чудотворце.


На плочнику Тројичког жеснког манастира, у коме пребивају  мошти ових светих, служена је празнична Божанска Литургија којом је началствовао патријарашки викар Московске митрополије митрополит крутицки и коломнански Павле.Његовом Високопреосвештенству саслуживали су митрополит владимирски и суздаљски Тихон, епископ муромски и вјазниковски Нил, и још три архијереја, као и свештенство из реда гостију и свештенство Муромске епархије.

Литургији је претходио дочек чудотворне иконе Мајке Боије „Казан-Вјазниковске“, чије се јављање обележава ове године након  400 година.

Појао је архијерејски хор Владимирске митрополије под управом Т. В. Охањана и здружени женски хор Муромске епархије под управом Њ .В. Схиповскаје. Појање у олтару изводио је хор епархијског свештенства под руководством јереја Алексија Волкова.

Проповед пред причешће је изговорио архимандрит Мелхиседек (Артјухин).

На крају Литургије обављено је прослављење светих благородних кнезова. Затим су се свештенству и многобројним верницима обратили митрополит Павле и митрополит Тихон. Такође, учеснике прославе дочекао је начелник Муромског округа Е.Е. Рицхков.

У оквиру прославе, многочланим породицама уручени су Патријаршијски знаци материнства. Млади парови који су желели да се венчају благословени су код моштију светих Петра и Февроније.

Одмах након Литургије, свештенство епархије служило је молебан за стварање породице и породичног благостања.


За наш портал превод са руског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Рravoslavie.ru