Type Here to Get Search Results !

У Пакистану један хришћанин оклеветан и осуђен на смртну казну због „хуле на Мухамеда“

 

Дана 29. јуна 2024. године, антитерористички суд Пакистана изрекао је смртну казну једном хришћанину због наводног објављивања „богохулног” видеа на једној од друштвених мрежа, упркос недостатку доказа, преноси Christiandaily.com.


Окружни судија за борбу против тероризма у Сахивалу Зијаулах Кан осудио је 27-годишњег Ехсана (алиас "Шан") Масиха по члану 295-Ц пакистанског кривичног закона, који предвиђа смртну казну због хуљења на исламског пророка Мухамеда.

Адвокат Е. Масиха Хурам Шахад Маан рекао је да је младић дао изјаву у којој је категорички негирао креирање или објављивање било каквог бласфемичног или богохулног садржаја на друштвеним мрежама.

„Полиција је узела Масихов мобилни телефон из његове куће и послала га на већтаћење у Агенцију за судску медицину у Пенџабу (ПФСА). Извештај ПФСА је закључио да није пронађен никакав увредљив материјал на окривљениковом телефону или ТикТок налогу“, рекао је Маан за Morning Star News. Тужилац против Масиха је био полицајац, а сви сведоци оптужбе су били и полицајци, напоменуо је адвокат.

„Упркос недостатку директних доказа против Масиха, суд се ослонио на изјаве сведока оптужбе и осудио га на смрт, што је изругивање правди“, жали се Маан.

Масих је такође осуђен на 10 година затвора по члану 295-А „увреда ислама“, проглашен је кривим по члану 11 Закона о спречавању електронских злочина (ПЕЦА) и члану 7(1)г Закона о борби против тероризма, који предвиђа више од 7, односно 5 година затвора.

Полиција Сахивала ухапсила је Масиха 19. августа 2023, оптужујући га да је наводно на свом ТикТок налогу поставио видео-снимак писма, које је изазвало нереде у Џаранвали 16. августа због згражања муслимана због његовог „богохулног“ садржаја.

Адвокат је напоменуо да је прва оптужба против Масиха подигнута према члановима 295-А и 295-Б (Скрнављење Кур'ана) Закона о богохуљењу, као и члановима који се односе на електронске злочине и антитероризам.

„Члан 295-Ц, који предвиђа смртну казну за увреду исламског пророка Мухамеда, додат је касније на инсистирање тужиоца. Масихова оптужба по члану 295-Ц је апсурдна, јер није рекао или написао ништа увредљиво за пророка Мухамеда; једноставно је неосновано оптужен да је размножавао богохулно писмо“, наставио је он.

„Писмо о коме је реч циркулисано је на друштвеним мрежама због инцидента у Џаранвали и чињеница је да Ехсан Масих није његов аутор. Осим тога, нико није видео како је то писмо преузео или дистрибуирао са његовог  налога на друштвеним мрежама“, закључио је адвокат.

Организација за правну помоћ се наводно сложила са Мааном да пружи правну подршку Масиху, који је радио у пећи за печење цигли.

„Шокирани смо овом пресудом. Али верујемо да ће Господ помоћи да се мој брат ослободи. Тражимо доброг адвоката за жалбу на пресуду Вишем суду у Лахору“, рекао је Ехсанов старији брат Јусуф Масих за Morning Star News.

Чак и да је Масих поделио богохулни видео не размишљајући о последицама, у најбољем случају би требало да буде оптужен по ПЕЦА, сматра Акмал Бати, председник Савеза мањина Пакистана (МАП).

„Чињеница је да Есхан није рекао или написао ништа увредљиво за исламског пророка и није починио терористичке акте, тако да је његова осуда по овим члановима апсолутно неправедна“, каже А. Бхатти.

Председник МАП-а је такође критиковао полицију што је оптужила Масиха за тероризам поред богохуљења на пророка Мухамеда.

„Ово се углавном ради под притиском исламистичких екстремистичких група које циљају на мањинске верске заједнице, посебно на хришћане“, рекао је он.

Највиши суд треба да узме у обзир празнине у оптужбама против Масиха и да прихвати његову жалбу, нагласио је он.

Председник Националног савета цркава Пакистана бискуп Азад Маршал такође је критиковао одлуку суда.

„Снимак о којем је реч је нашироко кружио друштвеним мрежама од 16. августа 2023. године, а чак је завршио и на телефонима неколико муслимана, па и полицајаца. Да ли ово чини све ове људе хулитељима? Не долази у обзир!" - рекао је А. Маршлл.

„У више од 90 одсто случајева, првостепени судови су осудили оптужене за богохуљење, чак и ако нису предочени докази. То се ради из страха и под притиском верских фанатика. Наше судије не схватају муку коју невини људи морају да трпе у затвору много година док виши судови не престану да разматрају предмете на основу слабе базе доказа“, објаснио је он.

Према његовим речима, исти судови су увек спремни да уз кауцију пусте на слободу лица која су починила тешка кривична дела на верској основи.

„Очекује се да ће се неколико починилаца нереда у Џаранвали суочити са правдом јер је већина оних који су умешани у нападе на хришћанске богомоље и домове пуштени уз кауцију“, подсетио је Маршал.

У раним сатима 16. августа 2023. избили су нереди и неконтролисано насиље над недужним хришћанима у граду Џаранвала у округу Фаисалабад у провинцији Пенџаб у источном Пакистану након што је неколико локалних муслимана оптужило двојицу хришћана, Рају Амира Масиха и његовог брата, за богохуљење . Наводно су чупали странице из копије Курана, бацали их на земљу и писали увредљиве речи о исламском пророку Мухамеду на другим страницама исте књиге. Напад, који је извело 6.000 екстремистичких и џихадистичких група, резултирао је уништењем више од 200 хришћанских домова, 21 цркве и уништењем великог броја Светог писма. Браћа су касније ослобођена – према полицији, намештао им је други хришћанин који је имао личну љутњу на њих.

Полиција је поднела 22 случаја на основу пакистанског кривичног закона и закона о борби против тероризма и ухапсила више од стотину људи након нереда у Џаранвали, али до сада (скоро годину дана касније) нико није осуђен.

Пакистан је 2024. године, као и годину дана раније, био на седмом месту од 50 на листи земаља у којима је најтеже и најопасније бити хришћанин, према међународној хришћанској организацији за људска права Open Doors.


За наш портал превод са руског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Рravoslavie.ru