Type Here to Get Search Results !

Патријарх Мар Ава III: „Акције украјинских власти су верски погром над православним хришћанима у земљи“

Предстојатељ Асирске цркве Истока, католикос-патријарх Мар Ава III у писму упућеном Његовој Светости патријарху московском и све Русије Кирилу, осудио је „ужасне злочине које је починила украјинска влада“, а који су „усмерени не само против канонске Православне цркве, већ и против хришћанства као таквог“.


Према речима Католикоса-патријарха, „подршка расколу и прогону највеће канонске Цркве јасно указује на  то да радње украјинских власти нису ништа друго до верски погром над православним хришћанима у тој земљи. Тужно је што ову кампању подржавају многи западни народи и њихове владе. Без сумње, најоштрије осуђујемо такве поступке и мешање секуларне државе и њене влаати у унутрашње, верске, послове аутономне верске историјске установе – Украјинске православне цркве.

Предстојатељ  Асирске цркве Истока рекао је да је „у знак протеста против недостојних дела украјинских власти“ упутио писма генералном секретару УН Антонију Гутерешу и председници Европског парламента Роберти Мецоли. Како напомиње Католикос-патријарх, он је у својим обраћањима „указао на многе очигледне доказе прогона Украјинске православне цркве, а позвао се и на статуте ова два међународна тела, које украјинска власт флагрантно крши својом политиком према канонској православној Цркви." Предстојатељ Асирске цркве Истока изражава наду да ће његове „поруке имати позитиван утицај на руководство горе наведених међународних организација“.

Католикос-патријарх Мар Ава III пише да је „с тешким срцем и дубоком тугом“ прочитао писмо Његове Светости pатријарха московског и све Русије Кирила „посвећено тако хитном питању као што је прогон канонске Цркве у Украјини“ и сведочи да „дели бол страдања наше браће из канонске Украјинске православне цркве, ида и даље узноси молитве Господу за њих“.


За наш портал превод са руског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru