Type Here to Get Search Results !

Украјински архијереји и верници на местима чуда Божијег и Богородичиног


Хиљаде украјинских православних верника похрлило је на поштована места чуда која су чинили Бог и Богородица поводом два узастопна празника протекле недеље.


Локални верници и поклоници из далека  најпре су се окупили у манастиру у Черновичкој области да у среду, 14. августа, прославе празник Крсног хода животворног дрвета и Светих мученика макавејских.

Митрополит тернопољски Сергеј, један од најомиљенијих архијереја Украјинске православне цркве, предводио је прославу у манастиру Свете Ане у Вашковцима, Черновичка област. Саслуживали су му локални архијереји, митрополит черновички и буковински Мелетије са још седам архијереја, уз саслужење месног и гостујућег свештенства, јављају  из Епархије черновичко-буковинске.

Светој Литургији је присуствовала игуманија Августа са сестринством из манастира Свете Ане и више других манастира.

Током богослужења узнесене су молитве за мир у Украјини и да Господ благослови оне који страдају и пате. На крају службе митрополит Сергеј је благословио мед и сав народ светом водицом.

Манастир се налази на месту где је, према древном предању, млада девојка по имену Ана чудесно спасена од турско-татарских нападача када је Бог отворио рупу у земљи да се у њој сакрије и тако сачува своју част. Мештани су подигли крст и брдо је постало познато као Анино.

Крајем 19. века људи би се окупљали на овом брду да траже милост за време епидемије колере. После епидемије подигнута је дрвена црква Свете Ане. Црква је изгорела од удара грома у међуратном периоду, али је 1992. године о. Михаил Сава преузео иницијативу за подизање нове цркве Свете Ане. Године 1994. почели су да се јављају искушеници и убрзо је изграђен манастир, који сада служи као место поклоњења православних верника.

Следећег дана митрополит Сергеј је началствовао Литургијом на празник јављања Богородице у Јосафатовој долини у Виничкој области. Њему се поново придружио један број архијереја УПЦ. Поново су узнесене молитве за мир у Украјини, за све који страдају и за гоњену Цркву.

На крају богослужења архијереји  су читали молитве за освећење крстова које су верници донели у манастир.

Празник се обележава од када се 1923. године Богородица јавила пастиру по имену Јаков, наредивши му да подигне крстове у тој долини. Од тада православни верници овде долазе на поклоњење, доносе  и подижу крстове. После богослужења, освећена је икона чудотворног јављања Богородице, као и крстови које су донели верници.



Превод са енглеског приредио

протођакон Радомир Ракић


Извор: Оrthochristian.com