Type Here to Get Search Results !

Шведски научници: Друштвене мреже оштећују памћење


Научници Краљевског техничког института у Шведској дошли су до закључка да активна комуникација преко друштвених мрежа погоршава краткорочну меморију, што онемогућава мозгу да обрађује важну информацију, саопштава сајт Neboley.com.


Природно је да човек о стварима које се догађају у свету сазнаје преко краткорочне меморије. У случајевима када она нормално функционише, мозак чува све неопходне информације за обављање одређених задатака. Међутим, дуготрајно сурфовање по мрежама не ослобађа простор у мозгу за чување важних информација. Тако, приликом гледања клипова или кореспонденције по интернету, употребљава се радна (краткорочна) меморија, због чега се њене могућности смањују.
Тако, прилико чувања велике количине информација у радној меморији, смањује се квалитет њихове обраде. Упркос устаљеном мишљењу о лакоћи преноса информација из краткорочне у дугорочну меморију, научници тврде да покушаји истовременог обављања више послова, изазивају пренапрезање и погоршавају ефективност рада мозга.
Са руског Ива Бендеља

Извор: