Type Here to Get Search Results !

Митрополит волоколамски Иларион код Патријарха српског


Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј примио је 30. августа 2016. године у Патријаршији српској у Београду Његово Високопреосвештенство Митрополита волоколамског г. Илариона, председника Одељења за спољне црквене односе Руске Православне Цркве 




Пријему су присуствовали чланови Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, Преосвећена господа Епископи бачки Иринеј, жички Јустин и далматински Фотије, као и чланови заменици Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије и Преосвећени Епископ рашко-призренски г. Теодосије.
Пријему су, такође, присуствовали Преосвећни Епископ топлички г. Арсеније, викар Патријарха српског, главни секретар Синода протојереј-ставрофор Саво Јовић и старешина Подворја Московске Патријаршије у Београду протојереј Виталиј Тарасјев.
Митрополит волоколамски г. Иларион је члан црквено-државне делегације Руске Федерације, која је стигла у српску престоницу поводом потписивања споразума о изради мозаика храма Светог Саве на Врачару.
Уследио је пријем у Председништву Републике Србије на коме су уговор о донацији између Друштва за подизање храма Светог Саве на Врачару, компаније "Гаспром њефт" и Московског међународног фонда за пружање помоћи УНЕСКО потписали су Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј, председник Републике Србије г. Томислав Николић, г. Александар Дибаљ испред "Гаспром њефта" и гђа Манана Валентиновна Попова у име Фонда.
Председник Николић је захвалио председнику Руске Федерације г. Владимиру Путину јер је омогућио да идеја о украшавању куполе храма Светог Саве на Врачару буде спроведена у дело. -Ово је братска, пријатељска, хришћанска помоћ, рекао је председник Николић наводећи да та помоћ долази "као киша која падне када је најпотребнија". Потписивање споразума за осликавање председник Николић је оценио као израз историјских и свеобухватних веза са Русијом, додајући да ће Светосавски храм бити место где ће се наћи мир и спокој у тешким временима, а да ће купола вечито спајати српски и руски народ. Он је додао да је конкурс за реализацију пројекта био општи и да су у комисији били професори и уметници из Србије.
Амбасадор Русије у Србији г. Александар Чепурин изразио је наду да ће осликавање бити завршено до краја следеће године захваљујући помоћи руске компаније "Гаспром њефт" од четири милиона евра. -Надамо се да ће основни радови на осликавању храма Светог Саве бити завршени до 2019. године када Српска Православна Црква обележава 800 годиона аутокефалности, рекао је амбасадор Чепурин и додао да ће храм, који је симбол Београда, постати симбол пријатељства и узајамне подршке Србије и Русије.

-За последњих двадесет осам година Руска Православна Црква обновила је и саградила 28.000 храмова. Тим искуством помажемо Српској Цркви, рекао је Митрополит волоколамски г. Иларион. - Веома нам је драго што ово искуство које смо стекли, наши уметници могу сада да примене у раду под куполом највеличанственијег храма на Балкану, рекао је председник Одељења спољних црквених веза Московске Патријаршије митрополит Иларион.

Патријарх српски г. Иринеј је подсетио да је храм место у коме се сједињује цео српски народ у отаџбини, али и они који су се силом прилика нашли у другим државама. Он је рекао да је Српска Православна Црква дубоко захвална сестринској Руској Цркви са патријархом Кирилом на челу. Патријарх је поручио и да нико неће успети да раздвоји два народа. -Неће у томе успети, јер нас сједињују односи из прошлости који се цементирају осликавањем храма Светог Саве, рекао је патријарх Иринеј.

Патријарх српски г. Иринеј, Митрополит волоколамски г. Иларион, председник Републике Србије г. Томислав Николић и представници донатора посетили су и храм Светог Саве, где су упознати са досадашњим, али и будућим радовима у храму на Врачару. Уз звуке црквених звона, на Светосавском платоу су их дочеакли свештеници храма Светог Саве које је предводио Преосвећени Владика топлички г. Арсеније, уз погачу и со коју су им послужила деца у народној ношњи.