Type Here to Get Search Results !

Угрожена Саборна црква у Ситки, Аљаска


Историјска црква Светог архангела Михаила у Ситки спада међу најугроженије историјске споменике Аљаске епархије, наводи се у списку који је саставило Аљаско удружење за заштиту историјских споменика. На овогодишњем списку налази се и црква Вазнесења Господњег у Карлуку подигнута 1888. године. Ова црква у Карлуку, на далекој страни острва Кодијак, сматра се најстаријим постојећим православним светилиштем у тој савезној држави.


Црква Светог архангела Михаила је подигнута између 1844. и 1848. године. Свети Инокентије Венијаминов је направио нацрт цркве и поставио часовник на звонари. Изнајмио је искусне финске тесаре да подигну Саборну цркву од балвана од смреке и таваницом обложеном морнарским платном како би побољшала акустика. Ова црква је била главни физички индикатор руског културног присуства у 19. веку у Северној Америци.
Од 1840. до 1872. године Ситка је била епархијско седиште за сву Северну Америку, а касније је постала седиште само Аљаске епархије. Садашња Саборна црква је верна реконструкција првобитне грађевине која је изгорела у пожару 2. јануара 1966. године. На срећу, око 95% ондашњих икона, богослужбених утвари и других предмета, - међу којима и икона Матере Божје из Ситке - избављени су из ватре.
-Па и поред тога што је Саборна црква поново изграђена после пожара 1966. године, њој прете влага и вода, истиче Епископ Ситке и Аљаске Давид. Он најављује тимски рад стручњака који ће приказати свеукупну слику стања овог светилишта и закључити шта треба поправити.