Type Here to Get Search Results !

Патријарх Кирил: Треба да учествујемо у решавању проблема у образовању


«Црква данас ни из далека није забринута само због питања да ли ће држава признати теологију као научну дисциплину или због предавања «Основа православне културе» у општеобразовним школама,» - истакао је Његова Светост патријарх Кирил у својој уводној беседи на заседању Највишег црквеног савета 25. августа.


«Питање развоја образовања у земљи тиче се свих, и верујућих и неверујућих у подједнакој мери, - истакао је поглавар, - ако не желимо да у омладини видимо људе који се не сећају предака, неуке, напумпане овим или они идеолошким постулатима, већ људе који могу трезвено да размишљају о књижевности, историји, философији и религији. Јер све што се тиче религије чини саставни део знања друштвених наука, без којих не може да постоји образован човек.»
«Наизглед, ово је толико јасно и разумљиво. Узмите општу историју или историју наше државе – све је испреплетено с верским фактором и ако га не усвојимо, не можемо да схватимо много онога што се дешавало у прошлости. Зато свим снагама треба да помажемо у превладавању кризе друштвених наука у свом друштву и да учествујемо у решавању проблема у образовању,» - истакао је патријарх.
Са руског Марина Тодић