Type Here to Get Search Results !

Патријарх антиохијски тражи прекид гоњења хришћана на Блиском Истоку


Поглавар древне Патријаршије антиохијске, Његова Светост г. Јован X, приликом канонске посете Пољској Православној Цркви и учешћа у недавно одржаним Преображењским свечаностима на Светој Гори Грабарки, истакао је неопходност повратка мира у земљама погођеним ратним сукобима на Блиском Истоку. Антиохијска Патријаршија, уписана у историји првих векова постојања са највећим бројем хришћана, заједно са својим верним народом преживела је велика страдања која су постала свакодневна и сурова након кратког периода мира и суживота.


Речи Патријарха антиохијског објавио је православни информативни портал Собор: -Већ више од пет година, ми, као хришћани, плаћамо животима наше деце крвави данак на ратиштима. Видели смо ужас који људско око није видело. Ипак, никаква сила на свету неће нас протерати са нашег огњишта и неће избрисати из наше свести уверење да смо ми хришћани нераздвојан део те земље која је за нас срце и постојање.
Антиохијски патријарх Јован X сведочи страдање хришћана на Блиском Истоку, који упркос гоњењима опстају на својим огњиштима желећи мир и суживот са следбеницима других религијâ. На жалост, ситуација у том региону не зависи само од локалног становништва, него и утицаја целог света, коме се Његова Светост обраћа са вапајем „да се пробуди из чврстог сна и сачува то што је остало из периода мира у земљи Блиског Истока“.