Type Here to Get Search Results !

Викарни Епископ топлички богослужио у београдском саборном храму поводом храмовне славе


Саборна црква у Београду прославила је  храмовну славу у данашњем здању 171. пут у историји. Храм је освештао и у њему служио прву Литургију митрополит Србије Петар (Јовановић), на Аранђеловдан 1845. године, чиме су званично започета богослужења у овој светињи, а трају непрекидно већ 171 годину.


По благослову Његове Светости Патријарха српског Иринеја, празнично бденије уочи славе, у недељу 20. новембра 2016, служио је Преосвећени Епископ топлички  Арсеније, викар Патријарха српског.
На сам дан храмовне славе, у понедељак 21. новембра 2016,  када света Црква прославља Сабор Светог архангела Михаила и свих небеских сила бестелесних – Аранђеловдан,  Светом архијерејском Литургијом је началствовао владика топлички Арсеније уз саслужење братства ове светиње и свештенослужитељâ   Архиепископије београдско-карловачке. 
Песме хвале и славе Господу узнело је Прво београдско певачко друштво, хор Саборног храма вођен руком хоровође гђе Светлане Вилић.
Славски колач је пререзао Епископ топлички Арсеније.

Честитајући храмовну славу старешини протојереју-ставрофору Петру Лукићу и братији свештеницима овог храма, кумовима славе, свима свечарима и васцелом српском роду који се окупља око својих храмова и светитеља  Православља, Преосвећени владика топлички Арсеније је, између осталог, казао у празничној проповеди после прочитаног Јеванђеља да као хришћани треба да подражавамо небеске ангеле који непрестано узносе славу пред Господом налазећи се у близини Његовој.
Преосвећени Владика је додао да смо у војску Архистратига Михаила уписани крштењем и да током овоземног живота војујемо против сваког зла и греха.
Домаћин овогодишње славе Саборног храма био је г. Горан Карић са породицом и гђа Иванка Карић Мишковић. Део славског колача од овогодишњих кумова преузео је за кумство наредне године г. Срђан Ђоковић, отац прослављеног тенисера Новака Ђоковића.

Данашњем прослављању храмовне славе присуствовали су директор Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама др Милета Радојевић, амбасадор Републике Грчке у Србији г. Илијас Илијадис, почасни конзул Белорусије у Србији г. Драгомир Карић, Дејан Бодирога, породица Ђоковић, гђа Радмила Милентијевић, многобројни пријатељи и сарадници Саборног храма, личности јавног и културног живота.
За верни народ је после Литургије припремљено послужење, а за госте и домаћине славски ручак у патријаршијској сали.
Током славског ручка здравицу је изговорио старешина Саборне цркве крстоносни прота Петар Лукић, заблагодарио је Епископу топличком Арсенију на данашњој служби Господу, домаћинима овогодишње славе и свим добротворима и приложницима за добра која чине Цркви и српском роду.

Отац Петар Лукић је кумовима славе г. Горану Карићу и гђи Иванки Карић Мијушковић за делатну љубав према нашој Цркви  уручуо грамату Његове Светости Патријарха српског Иринеја.
У име домаћина славе породице Карић обратио се г. Горан Карић изражавајући жеље да се српска традиција и вера очувају у све дане.
Слављу су присуствовали и гости престоничког града, путници намерници, представници српске заједнице из Штајерске, екипе "Штајерских новица" из Словеније,  ТВ Храм, Радија Слово љубве, као и других медијских кућа.