Type Here to Get Search Results !

Свечаном академијом је прослављен Дан присаједињења Војводине Србији


Свечаном академијом у Српском народном позоришту у Новом Саду, у петак 25. новембра 2016. године прослављен је Дан присаједињења Војводине Краљевини Србији. Њихова Преосвештенства Епископи бачки Иринеј, сремски Василије и банатски Никанор су присуствовали овој свечаности, као и амбасадори, представници дипломатског кора, председник Скупштине АП Војводине, представници Матице српске и других културних и просветних установа града Новог Сада, представници других градова и општина.


На данашњи дан, 1918. године, Велика народна скупштина донела је једногласно одлуку о присаједињењу Бачке, Баната и Барање Краљевини Србији, док је Срем, на збору у Руми, исту одлуку донео дан раније.
О овом значајном датуму у историји Војводине и Србије, на свечаној академији говорили су председник Републике Србије Томислав Николић, председник Покрајинске владе Игор Мировић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.
Председник Републике Србије Томислав Николић, цитирајући одлуке Велике народне скупштине из 1918. године, рекао је да су оне постале трајна вредност на којој се гради пословично успешан суживот различитих нација и култура у Војводини.

Као што је српска војска донела слободу, као што је Краљевина Србија гарантовала права, тако и данас Република Србија чува и брани тековине Велике народне скупштине, њене одлуке и идеје, поручио је председник Николић и додао да ће Влади Републике Србије упутити предлог допуне Закона о државним и другим празницима у Републици Србији како би 25. новембар постао државни празник.
Председник Покрајинске владе Игор Мировић рекао је да је 25. новембар 1918. године, био дан када су се оствариле вишевековне тежње српског народа и његових великана из ових крајева.

Тај дан је круна вековне непоколебљиве борбе и жртвовање наших славних предака и ми, обележавајући га, морамо сами себи да поставимо питања која би нам и они поставили – Јесмо ли спремни да, као и они, циљевима своје земље и свог народа подредимо све личне циљеве? Само тако ћемо испунити завет славних предака и показати да смо их достојни, рекао је председник Покрајинске владе.
Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић је рекао да је заједништво најјача порука сваког 25. новембра, дана када су наши преци, како је рекао, заједништвом и слогом победили у вишевековној борби за национална и политичка права Срба. Тада је донета једна од најзначајнијих историјских одлука за српски народ, када је коначно, српски народ северно од Дунава и Саве уједињен са својом матицом.
У уметничком делу програма, изговорена је беседа проте Марка Протића којом је он дочекао српску војску у Суботици 13. новембра 1918. године, изведени су и говор Јаше Томића и одломак из беседе Блашка Рајића, буњевачког католичког свештеника, одржаних на Великој народној скупштини, као и стихови патријарха Арсенија Чарнојевића Молитва заспалом Господу и Вељка Петровића Верујте прво. Поетске и прозне текстове говорили су глумци Жељка Јелић и Југослав Крајнов из Новог Сада и Милош Станковић из Суботице. У музичком делу наступили су мешовити хор Свети Роман Слаткопојац из Петроварадина, Тамбурашки оркестар Радио-телевизије Војводине и Буњевачки КУД Александрово из Суботице.

Извор: Беседа