Type Here to Get Search Results !

Митрополит Амфилохије 30. децембра у Цетињском манастиру служио Литургију поводом 26 година од увођења у трон цетињских митрополита


Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије служио је 30. децембра, на празник Светих ђакона Авакума и Пајсија са свештенством Свету службу Божију у Цетињском манастиру поводом 26 година од његовог увођења у Трон митрополита црногорских и приморских.


На крају Свете службе он је рекао да је Цетињски светосавски трон дао преко четрдесет архијереја Цркве Божије.
Он је подсјетио да се у том златном ланцу  налазе имена великих Божјих људи, почев од првог зетског епископа Илариона, преко Светог Јевстатија превлачког, архиепископа и просветитеља српског, епископа из предпетровићког периода, преко Владике Данила, „војеводича српске земље“,  Владике Саве и Василија, „егзарха српског пећког трона“ Светог Петра Цетињског и Светог Петра Другог Тајновидца Ловћенског.
По Митрополитовим ријечима, том ланцу припадају и велики архијереји Митрофан Бан и Митрополит, потоњи Патријарх српски Гаврило Дожић, уз Светог Владику Николаја једини црквени великодостојник у Европи који је крај Другог свјетског рата  дочекао у нацистичком концентрационом логору Дахауу.
Митрополит Амфилохије је рекао да том ланцу припада и Свети свештеномученик Јоаникије црногорски и приморски, који је пострадао на „злом путу“ заједно са преко 115 најбољих свештеника Митрополије црногорско-приморске.
Дух братоубилаштва, који се тада зацарио у Црној Гори, касније је протјерао још једног великог архијереја Цркве Божије Арсенија Брадваревића.
„Било му је речено да не смије ни прелетјети преко Црне Горе“, казао је Митрополит Амфилохије.
„Овај светосавски трон је у тешким условима придржавао након њега блаженог спомена Митрополит Данило Дајковић, кога сви добро знате“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.
Он је рекао да дух братоубилаштва, који се зацарио у вријеме страдања Светог Митрополита Јоаникија и данас влада Црном Гором.
„Ми смо једини простор у Европи који се није исцијелио од тог духа братоубилаштва. Отуда овај хаос и у држави и у економији, али прије свега духовни и морални хаос“, казао је Владика Амфилохије.