Type Here to Get Search Results !

Сваких 6 минута један хришћанин је пострадао за своју веру у 2016.


90.000 хришћана пострадало је за своју веру у свету у току ове 2016. године, што значи да је сваких шест минута неки хришћанин убијен. Ово саопштава италијанска верска радна група CESNUR.


Данас су хришћани најпрогоњенија верска заједница у свету, изјавио је на Радио Ватикану Масимо Интровиње, директор Центра за проучавање нових религија (CESNUR).
Према статистикама ове агенције, око 500.000 хришћана широм света не могу да исповедају своју веру сасвим слободно, изјавио је Интровиње.
Седамдесет процената хришћана убијени су у 2016. години услед племенских сукоба у Африци, казао је он позивајући се на Центар за изучавање хришћанства у свету. Неки од њих су пострадали јер су одбили да узму оружје, изјавио је он. Оталих 30%, или њих 27.000,  изгубили су животе услед терористичких напада, рушења хришћанских села или прогона државних власти, истакао је Интровињо.
Па ипак, према његодим речима, број убијених хришћана се умањио у поређењу са 105.000 пострадалих у 2015. години.
Овај статистички број је можда непотпун јер нису узета у обзир страдања хришћана у Индији и Кини, у којима хришћанске заједнице често делују скривено.
Нешто раније је халдејски епископ Алепа Антоан Одо изјавио да је за време петогодишњег сукоба у Сирији број хришћана ове земље умањен са 1.5 милиона на 500.000. Данас већина хришћана живи у крајевима којима контролише сиријска власт куда су побегли од џихадиста.