Type Here to Get Search Results !

Митрополит Амфилохије у Цетињском манастиру одслужио помен жртвама авионске несреће код Сочија


Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије служио је данас са свештенством у Цетињском манастиру помен жртвама велике авионске несреће која се десила прије неколика дана код Сочија.


У несрећи су погинула 92 путника, међу њима и чланови руског војног оркестра „Александров“.
Након помена Митрополит Амфилохије је рекао да су поред чланова оркестра пострадали и други људи, међу којима посебно мјесто заузима љекарка и добротворка Глинка Јелисавета Петровна.
„Она је позната свуда у свијету, јер је одиграла велику милосрдну улогу на Блиском истоку, у најновијем страдању народа Азије, нарочито у Сирији. То страдање је последица међусобице тога народа, али је подржано натопактовским насиљем“, казао је Митрополит црногорско-приморски.
Он је казао да су страдали и други руски војници бранећи правду и истину Божју и вјековна права сиријског народа, заустављајући пошаст терористичку која је затровала Блиски исток.
„То се десило у међусобици домаћег становништва, али нажалост због моћника овога свијета. Та међусобица је  потпомогнута са њихове стране. Овај војни ансамбл је кренуо да обавља благотворну мисију у Алепу, гдје се наговјештава мир, послије вишегодишњег ратовања“, рекао је Владика Амфилохије.
Он је изразио молитвено саучешће Патријарху московском и све Русије господину Кирилу, Руској  Цркви, сродницима пострадалих и руском народу.
Митрополит Амфилохије се на крају помолио да постраали путници предстојеће празнике Христовог Рождества дочекају у Царству небеском, заједно са Светим равноапостолним кнезом Владимиром, Светима кијевопечерским Божјим угодницима,Светим Сергијем Раоњешким, Димитријем Донским, Серафимом Саровским и свима светима просијавшим на руској земљи.
Помени пострадалима у овој несрећи служени су данас и у осталим храмовима Митрополије црногорско-приморске.