Type Here to Get Search Results !

Kонцерт хора АКУД "Иво Лола Рибар" у храму Светог Саве

Поводом 160 година од рођења Стевана Стојановића Мокрањца Телевизија Храм организује концерт хора АКУД Иво Лола Рибар у крипти спомен храма Светог Саве на Врачару 27. децембра 2016. године од 20 часова.


Улаз је слободан. Хор ће изводити композиције чувеног Мокрањца попут ОпелаЛитургијеРуковети... Хор АКУД Иво Лола Рибар основан је 16. новембра 1944. године. Близу 9000 певача је било у чланству хора, међу којима су потекли многи угледни чланови Београдске опере (Радмила Бакочевић, Мирослав Чангаловић, Бисерка Цвејић...), али исто тако и многи музички посленици (Боривоје Симић, Душан Сковран, Душан Максимовић - Думакс, Јован Шаиновић, Иво Дражинић, Весна Шоуц, Драгана Радаковић, Зорица Митев, Оливера Барац, Милица Тишма...), уметници, позоришни певачи и глумци (Дејан Васиљевић, Мика Марковски, Мирјана Јовановић, Мирјана Георгијевић, Љубиша Динчић...), организатори културних делатности и манифестација (актуелни директор Београдске Комбанк арене Ђорђе Милутиновић), али и адвокати, професори гимназија и стручних уметничких школа, лекари...
Учествујући на домаћим и светским такмичењима и фестивалима хор „Лола" по правилу осваја плакете, повеље, прве награде и признања за квалитет, поставши временом не само културни центар који окупља младе и креативне људе него и престижна национална институција.
Године 1978. на чело хора ступа мр Милован Панчић, актуелни диригент „Лоле“. Његов истанчан естетски осећај и снага креативног умећа, уз сколоност ка техничкој перфекцији, допринели су софистицираној интерпретацији дела хорске уметности, али и чињеници да су највредније и најмногобројније награде освојене баш са њим. Хор је имао запажена гостовања у земљи и иностранству, посебно под његовим руководством, снимио многа позната дела из свог репертоара на различитим носачима звука (плоче и ЦД) и често наступао на ТВ и радио програмима, премијерно извео многа дела домаћих и страних композитора (Светислав Божић, Давид Лијани).  Изузетно богат и широк музички репертоар обухвата светску, али и српску, руску и бугарску духовну и световну, вокално-инструменталну музику, као и хорске аранжмане популарних евергрин и фолклориних мелодија.