Type Here to Get Search Results !

„Гаспром њефт“ ће финансирати израду мозаика Храма Светог Саве у Београду


„Гаспром њефт“ ће финансирати израду унутрашњег мозаика Храма cветог Саве у Београду


„Гаспром њефт“ ће финансирати израду унутрашње декорације куполе Храма светог Саве у Београду у оквиру програма подршке хуманитарним пројектима у области културе и очувања историјског наслеђа Србије.
Са српске стране уговор су потписали председник Главног одбора Друштва за подизање Храма Светог Саве на Врачару, председник Србије Томислав Николић и патријарх српски Иринеј.
У току пројекта биће израђено 1.230 квадратних метара мозаичне композиције унутрашње површине главне куполе Храма. Техника извођења радова – мозаик уз коришћење стакла и природног камена. У Храму светог Саве, који је највећи православни храм на Балкану, већ су завршени припремни радови. Уметничким радовима на уређењу Храма светог Саве руководиће академик и члан Руске академије уметности, народни уметник Русије, Николај Мухин.
Завршетак ових радова на куполи планира се крајем 2017. године. За израду радне скице мозаичног паноа била је направљена макета куполе, која је изложена у „Руском дому“ у Београду.

Александар Дибаљ, заменик генералног директора „Гаспром њефта“ је захвалио председнику Србије и српском патријарху, који су омогућили овој компанији да пружи подршку овако значајном подухвату. Он је подсетио присутне да је „Гаспром њефт“ помогао и обнову Руског некропоља у Београду, правог симбола руско-српског пријатељства.
„У оквиру хуманитарног програма, који компанија реализује у Србији, „Гаспром њефт“ даје допринос развоју вишевековних веза Русије и Србије. Ми нисмо само највећи инвеститор у српску привреду, него и помажемо да се сачува културно и историјско наслеђе српског народа“ – истакао је члан Управног одбора „Гаспром њефта“ Александар Дибаљ.
Председник Србије Томислав Николић захвалио је председнику Руске Федерације Владимиру Путину, који је омогућио да идеја о донацији буде спроведена у дело. “Хвала компанији „Гаспром њефт“ што је у ова тешка времена издвојила значајна средства за осликавање куполе Храма светог Саве. То је пријатељска, братска, хришћанска-православна помоћ“.
Патријарх Иринеј је истакао да је донација симбол руско-српког пријатељства и цемент нашег народног јединства:
„Русију и Србију повезују заједничка историја, култура и наше православне цркве. Српска православна црква је дубоко захвална братској, односно сестринској Руској цркви на челу са патријархом Кирилом, а Храм светог Саве ће бити пример хришћанске православне уметности.“
Александар Чепурин, амбасадор Руске Федерације у Србији је изразио наду да ће сви основни радови на осликавању храма бити завршени до 2019. године, када СПЦ обележава 800 година аутокефалности, што је врхунац доприноса Светог Саве у учвршћивању вере у Србији.
„Уз благослов руског патријарха Кирила, данас почињу радови на осликавању куполе Храма светог Саве, уз подршку компаније Гаспром њефт,“ изјавио је Александар Чепурин.

„Руска православна црква је у последњих двадесет година обновила и изградила 28 хиљада храмова. За то време смо стекли велико искуство, како у самој изградњи, тако и у унутрашњем декорисању. Зато се радујемо, што ћемо наша знања и умећа применити на највеличанственијем храму на Балкану,“ изјавио је поводом потписивања Уговора о донацији Митрополит Иларион, председник Одељења спољних црквених веза московске Патријаршије.
Руководилац Федералне агенције Руске Федерације Россотрудничество, Љубов Глебова је рекла да је градња храма Светог Саве важна за Србију, Русију, али и целу Европу.
Храм Светог Саве на Врачару је најважнији споменик архитектуре у Србији и један од највећих православних храмова у свету. Изграђен је на месту на којем су отоманске власти 1594. године спалиле мошти светог Саве.
Храм је пројектован крајем 19. века, а изградња је започела тек 1935. године, међутим одложена је због почетка Другог светског рата. Подизање куполе је завршено 1989. године, а званично је Храм отворен 2004. године.
„Гаспром нефт“ финансира пројекат израде мозаичног уређења куполе Храма у оквиру реализације великог програма подршке пројектима из области културе и очувања историјског наслеђа Србије. Укупан обим финансирања износи 4 милиона евра.
Руски центар науке и културе у Београду („Руски дом“ у Београду) је представништво Федералне агенције „Россотрудничество“ у Републици Србији. Главни задатак „Руски дом“ види у јачању пријатељских, културних, међунационалних веза између Русије и Србије, промоцији руског језика, руске науке и културе.