Type Here to Get Search Results !

Дарко Ивановић: Свештенослужитељи Браничевске епархије: М-Ш


У Цркви, тој ризници живота, историја престаје да буде опис прошлости ради самог описа, у том организму љубави повест није приповедање ради поуке, нити је „учитељица живота“. У сабрању васкрслих, са Првенцем усталих из мртвих, историја, овај пут, препорођена, опрана, преображена и сабрана, долази из будућности и показује се као историја спасења, истинита или црквена историја. Брига за улазак у ту историју, старање за тумачење знамења прошлих времена ради будућег догађаја, задатак је нас хришћана, причасника Тела онога који је Алфа и Омега историје, простора и времена.


Издавањем обимног и веома захтевног Лексикона свештенослужитеља Браничевске епархије желели смо да укажемо на истину о континуитету црквеног живота на овим просторима, као и на то колику су жртву поднели досадашњи јерарси ове црквене дијецезе. На тај начин дубље урањамо у свест о сопственој одговорности према будућности Цркве, знајући чији смо духовни потомци и које благо су нам они предали.
Црквено издаваштво не може имати важнији циљ од тога да непрекидно позива на литургијско сабрање и сусрет са свим временима, просторима и личностима, које ћемо препознати у Телу Христовом. Зато, у поменути богословски контекст сврставамо и ово наше издање, овај истраживачко-издавачки подухват, као и само прегнуће и жртву аутора да проучи и педантно попише имена и биографије највећег могућег броја свештеника и ђакона, који су служили и који служе на простору данашње Браничевске епархије.
Други том ове студије доноси биографске податке 942 свештенослужитеља (свештеника и ђакона), од турског пописа Браничева, тзв. Браничевског тефтера из 1467. године, до наших дана (оквирно, до краја 2016. године). У њему су и неки додатни подаци и чињенице, као и исправке у односу на објављени претходни том. На тај начин, овај издавачки подухват Одбора за просвету и културу Епархије браничевске достиже ниво истраживања и представљања резултата, којим би се могли похвалити и стручни тимови специјализованих научних института. Анализа и презентација живота и рада више од 1.500 литурга једне широке црквене дијецезе овог региона, изискивали су изузетни научни и свеобухватни истраживачки и технички напор. Са поносом ипак истичемо — вредело је!
Комплетирањем и објављивањем добијених резултата, сваки активни свештенослужитељ сада коначно има пред собом својеврсни „помјаник“, списак великог броја својих претходника на парохијској њиви Господњој, те ће моћи да, служећи Литургију, и њих и своје парохијане и себе самог, узнесе пред Престо Очев, да би нас се Он сетио у Сину своме. Ово штиво истовремено заокружује наше издавачке планове, надовезујући се на едицију „Наши епископи“, која се превасходно тиче живота и дела браничевских архијереја, као и на библиотеку „Вечност у времену“, која је приоритет давала приказу парохијских активности лаика, народа Божјег. Хтели смо да још једном подсетимо на истину да ниједна евхаристијска служба Цркве (епископска, свештеничка, ђаконска и лаичка) не може постојати без осталих и да само заједно можемо Литургијом зидати Царство Божје.

Протођакон доц. др Златко Матић
Православни богословски факултет УБ
секретар ОПК Епархије браничевске


Публиковање књиге помогла је


271.222(497.11)-773-726.3:929(031)

ИВАНОВИЋ, Дарко, 1954-
Свештенослужитељи Браничевске епархије : биографски лексикон (свештеници и ђакони) : М-Ш / Дарко Ивановић.
- Пожаревац : Епархија браничевска, Одбор за просвету и културу, 2016 (Ужице: Графичар).
- 362 стр. : илустр. ; 30 cm.
- (Библиотека Вечност у времену ; књ. 7)

Тираж 500.
- Стр. 5: Реч уредника / Златко Матић.
- Речник мање познатих речи: стр. 306.
- Напомене: стр. 307-352.
- Библиографија: стр. 302-305.

ISBN 978-86-87329-52-2

a) Српска православна епархија браничевска (Пожаревац)
- Свештенство
- Лексикони

COBISS.SR-ID 228095244
EAN 9788687329522