Type Here to Get Search Results !

Митрополит Амфилохије началствовао Божићном Литургијом у подгоричком саборном храму


На Божић – Рођење Господа Исуса Христа, 7. јануара 2017. године, Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско – приморски Господин Амфилохије, служио је Божићну Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици.



Његовом Високопреосвештенству саслуживало је свештенство Саборног храма, протојереј – ставрофор и старјешина Храма Драган Митровић, протојереји : Далибор Милаковић, Миладин Кнежевић, Предраг Шћепановић, Мирчета Шљиванчанин и Бранко Вујачић, као и протођакон овога Храма – Владимир Јарамаз.
Упркос великој хладноћи и температури која  се спустила испод нултог подиока, на платоу испред Саборног храма као и у самоме храму, окупило се овог празничног јутра, више хиљада људи.
Божићној Литургији су поред више јавних личности присуствовали и представници других конфесија – религијских заједница : дон Виктор Ганц, имам Хусеин Ефендија Хоџић као и остали представници.


Љепоти и свечаности овог великог празника којег је вјерни народ у завидном броју торжествено прославио у овоме Светоме Храму, свакако је допринијело и појање мјешовите пјевнице Саборног храма као и појање чланова црквеног хора Саборног храма „Свети Апостол и Јеванђелист Марко“ који је под вођством дирингетске палице – магистра Људмиле Радовић.
Током литургије прочитана је и божићна посланица његове светости Партијарха српског Иринеја, а након тога Светој Тајни Причешћа приступио је велики број православних вјерника.
Причешћивање вјерног народа је вршено на седам пунктова у Саборном храму.
Након Свете Тајне Причешћа свима сабранима архипастирским словом обратио се Високопреосвећени Митрополит г. Амфилохије :
„Мир Божији – Христос се Роди !


Цјеливао нас је Господ својом љубављу, подарио нам је Себе као вјечну љубав, родивши се од Духа Светога и Пресвете Дјеве у Витлејему.
Па је и нас удостојио и да ми Њега цјеливамо.
Да примимо Њега као вјечну љубав, примајући Тијело и Крв Господњу.
Његову љубав примајући и на тај начин сјединивши се са живим и вјечним Богом и сјединивши се вјечном љубављу једни са другима.
Та љубав је она која се родила, која нам се подарила на овај свети дан – на Христов рођендан.
Од тада ми знамо ко је Бог, знамо шта је вјечна истина, шта је вјечни живот, вјечна мудрост и смисао људског живота.
Знамо у исто вријеме и ко смо ми.
Бог је постао наш брат, а ми Његова браћа и сабраћа и браћа једни другима.
Мудрац је рекао : „Видио си брата свога – видио си Бога свога.“
У лицу брата, у лицу свакога човјека створеног по лику и по подобију Божијем открива нам се велика и Света Тајна, нарочито тајна Христовог рођења, тајна Бога као вјечне љубави.
Зато ако нас је Бог загрлио, све људе и све народе и сву своју творевину собом као вјечном љубављу и уселио се у нас пун благодати и истине, онда и ми загрлимо љубављу Божијом једни друге.
Опростимо једни другима, помиримо се једни са другима.
И идимо тим светим путем Божанске љубави – њу свједочећи, њоме живјећи, њоме и у име ње односећи се према свакоме створењу, нарочито према сваком људском бићу, свакоме човјеку који се на земљи рађа.“ – нагласио је он.
Након одслужене Свете Литургије заједничарење и славословље Господа Бога настављено је за трпезом љубави, гдје се кроз наставак евхаристијског сабрања продужило благодарење Господу на свему датом из руку Његових.