Type Here to Get Search Results !

Епископ тимочки Иларион на Светосавској академији у Неготину


Светосавска Духовна Академија одржана је, 27. јануара 2017. године, у Дому културе „Стеван Мокрањац“ у Неготину, сабравши ученике неготинских школа на прослави Светога Саве, оца српске цркве, писмености и државности.


Академија је отпочела Светосавском химном у извођењу хора Саборног храма „Свете Тројице“, под диригентском управом проф. Светлане Кравченко, а потом настављено духовно вече посвећено највећем српском Архиепископу и просветитељу. Прогаму је присуствовао Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион са свештенством, који је беседио на отварању ове свечаности. Владика је истакао немерљив историјски значај Светог Саве, не само за српски народ, већ и шире, подсећајући да се никада не сме заборавити на његов Завет дат српском народу. Живот и дело Светог Саве је путоказ у животу нашег народа, поготово младима и деци, које треба васпитавати у истини и врлинском животу -поручио је владика.
У богатом културном програму, у коме је учествовало више од 350 ученика неготинских основних и средњих школа, малишани вртића „Пчелица“, њихови наставници, као и  студенти Педагошког факултета, приређено је незаборавно духовно вече, прослављајући лик и стваралаштво Светитеља Саве, принца и монаха, државника и светитеља, градитеља и просветитеља, утемељивача цркве, писмености, медицине, правосуђа…
Најбољим учесницима литерараног конкурса о Светом Сави, под покровитељством Кола српских сестара Неготина, додељене су награде.
На крају програма, старешина Саборног храма у Неготину, протојереј Милан Радовић захвалио је свим учесницима, гостима и посетиоцима који су били део вечерашње Академије, уз светосавску поруку о слози, миру и разумевању међу људима, јер Свети Сава је живео том Истином, миром и љубављу, радећи за добробит свога народа.
Свим учесницима програма подељени су поклон пакетићи, у организацији Црквене Општине Неготин.