Type Here to Get Search Results !

Патријарх Неофит благословио особље и пацијенте болнице „Света Ана“


Дана 23. јануара 2017. године Његова Светост Неофит, Митрополит Софије и Патријарх бугарски, осветио је адаптирану и опремљену најсавременијом опремом Клинику за неурохирургију у Центру за лечење можданих удара и Клинику за урологију у Универзитетској болници Света Ана у Софији. Свечано водоосвећење обавио је Епископ браницки Григорије, викар Митрополита софијског. Саслуживали су протојереј-ставрофор Ангел Ангелов и ђакон др Дејан Коруноски и други.


Свечаности су  присуствовали и премијер у оставци Бојко Борисов и министар здравља др Петар Москов, директор болнице др Славчо Близнаков, др Божидар Финков и др Стефан Ковачев - односно председник и потпредседник Савета,  директори болнице, др Славомир Кондов, др Стефан Димитров, Лидија Маркова и Венера Иванова - главне сестре у одељењима, као и бројни представници болнице. Међу званичним гостима био је проф. др Александар Омарчевски, декан Богословског факултета, и већ пензионисани професор на овом факултету доц. др Димитар Димитров, рођени брат Његове Светости.
Директор болнице др Славчо Близнаков је објаснио да је болница Света Ана прва изградила свој самостални центар за лечење цереброваскуларних болести, односно пун циклус дијагностику и лечење. Клиника за неурохирургију има три одсека, а највећи понос је Одељење интервентне и ендоваскуларне неурохирургије. Клиника је у потпуности обновљена и реновирана - са три операционе сале, ту је нови центар за лечење можданих удара. За надоградњу двеју клиника обезбеђено је више од 5 милиона лева. Др Близнаков је подарио Патријарху Неофиту икону Свете Ане - мајке Пресвете Богородице и покровитељке болнице. Његова Светост је пожелео да се у новој болници људи лече милошћу Божјом како би одатле изашли здрави.
Користећи присуство Патријарха Неофита, др Славчо Близнаков је замолио благослов за изградњу храма у болницу, али тако да се може користити не само од стране особља и пацијената, него и оних који живе у том крају – јер у близини болнице нема храма. Иницијатор тога је ђакон доцент др Иван Иванов, професор на Богословском факултету у Софији,  чија је идеја да се изгради духовнни, молитвени дом уз болницу. На крају свечаности отац је Ангел Ангелов осветио нове операционе сале и амбуланте и пошкропио их  светом водицом, као  и медицинско особље.