Type Here to Get Search Results !

Епископ тимочки Иларион на Светосавској академији у Бору


Празник посвећен првом Архиепископу српском, нашем највећем просветитељу и учитељу Пута који води у живот вечни, светитељу Сави, ове године је свечано прослављен у Бору, како богослужбеним и молитвеним сабрањима у којима је учествовало мноштво верних, нарочито деце светосавске, тако и пратећим садржајима којима је припремљено и продужено литургијско, молитвено прослављање празника. У навечерје празника, у великој сали Музичке школе „Миодраг Васиљевић“ у Бору, одржано је светосавско духовно вече под називом “Пред иконом Светог Саве…“.

Организатори ове свечаности били су Центар за културу Општине Бор и Црква Светог великомученика Георгија. Свечаност је својим присуством увеличао и Његово Преосвештенство Епископ тимочки господин Иларион. Светосавско вече отворио је хор „Феникс“ из Бора молитвом Оче Наш и интонирањем химне Светом Сави, а потом је госпођа Тамара Костић из Центра за културу поздравила Епископа, свештенство, представнике локалне самоуправе и све присутне. У поздравној беседи, владика Иларион  је честитао празник светитеља кога славе како Црква, тако и држава, школе, и разне културне и друштвене установе, рекавши да је потребно да на прави начин поштујемо нашег највећег светитеља и да заиста ходимо путем који нас води у живот вечни.
У првом делу програма хор „Феникс“ из Бора, под руководством диригента Александра Губијана отпевао је делове Литургије Св. Јована Златоуста. Светосавску беседу произнео је старешина храма Св. великомученика Георгија протојереј Миленко Бајић.
У другом делу програма наступили су полазници православне етно групе „Ђурђевак“, са композицијама отпеваним по византијском напеву, као и духовним песамама из „Лире светог владике Николаја“.
На Савиндан, храм светога великомученика Георгија био је претесан за мноштво верних, посебно деце, сабраних на Литургији. Након Литургије и резања славског колача, малим ученицима Христове науке подељени су поклон пакетићи. Дародавци су ове године били трговине „Лав“ и „Текијанка“ из Бора.
Све основне и средње школе у Бору, као и истурена одељења борских основних школа у околним селима прославиле су своју славу уз резање славског колача и пригодне програме.