Type Here to Get Search Results !

Епископ тимочки Иларион присуствовао слави неготинског музеја


Прослава обележена пројекцијом филма „Од Каруље до Атоса“ и представљањем књиге „Ниси мали“  аутора Душана Убовића и Хаџи Бориса Смоленка.
Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион посетио је у четвртак 16. фебруара 2017. године Музеј Крајине у Неготину поводом прославе заштитника ове културно – историјске установе светог Симеона Богопримца и Ане пророчице.У присуству бројних гостију и посетилаца владика Иларион је благословио и преломио славски колач са директором г. Ивицом Трајковићем, истакавши радост због дугогодишње успешне сарадње коју остварује неготински Музеј са Епархијом тимочком. Као једна од најзначајнијих установа културе у овом делу Србије Музеј у Неготину већ 83. годину чува и брине о културном наслеђу овога краја.


Прослава је обележена духовним садржајем у којем је приказан филм „Од Каруље до Атоса „ и представљена књиге „Ниси мали“ аутора ДушанаУбовића и Хаџи Бориса Соломка. Филм нас по речима аутора води путем ходочашћа групе верника по јединственој земљи монаха Светој Гори, њиховом доласку на врх планине Атос и причешћивању на празник Преображења, као и обилазак Светогорске пустиње Каруље. У својој књизи „Ниси мали“ аутор нас упознаје са хиландарским монахом оцем Кирилом, који говори о свом животу, православној вери, светињама, људима које је упознао, али у њој сазнајемо и о многобројним саветима које је дао за духовни живот православних хришћана. Говорећи о књизи г. Убовић је пренео своје утиске о посети Светој Гори и разговору са оваквим људима попут оца Кирила, који су невероватно искуство за сваког верујућег човека, јер монаси представљају заиста „украс хришћанства“, а  ова књига је још једно сведочанство монашког подвига у неизмерној љубави према Господу и ближњима.
На овогодишњој прослави наступао је и хор неготинског Саборног храма Свете Тројице под диригентском управом проф. Светлане Кравченко, изводећи композиције духовног саджаја.