Type Here to Get Search Results !

Свети Претеча „походио“ Александрију


Његово Блаженство Патријарх александријски и све Африке Теодор II, 7. јануара 2017. године, одслужио је Божанску Литургију у недавно обновљеној историјској цркви Претече, у оквиру једном чувене „Коцикејос“ јелинске болнице у Александрији, највећој на Блиском истоку.


Присутни су били генерални конзул Грчке у Александрији г. Емануел Какавелакис, председник Јелинске заједнице Александрије; Јоанис Пападопулос, који је славио свој имендан, иначе председник Друштва и члан Јелинског друштва, као и медицинско особље суседне болнице.
Предсојатељ Александријске Цркве говорио је дуго са посебном емоцијом о великој историји и чувеној прошлости напредне Јелинске заједнице, која је цветала захваљујући доприносу великих националних доброчинитеља, међу којима је био  покојни богати исељеник Теокарис Коцикас, који је 1931. саградио болницу и цркву првобитно посвећену великој светитељки и мученици Теодори. У своје време ова институција је лечила и бринула се о хиљадама  угрожених пацијената који су били овде хоспитализовани, и урадила је јединствен глобални медицински посао.
Његово Блаженство је захвалио Његовом Високопреосвештенству Митрополиту картагинском Мелетију из Навкратиса за труд који је уложио на улепшавању ове цркве и са посебном пажњом захвалио је бившем председнику Јелинске заједнице Александрије г. Јанису Сјокису који је финансирао целу обнову ове цркве у спомен на његовог деду и прадеду, Јаниса и Јаниса,  чијим доприносом је после 43 године „Претеча проплакао, мирис тамјана се поново ширио, а Божанска Евхаристијска служба (Литургија) је поново узнета Господу“, како је он посебно истакао.
На крају Божанске Литургије, током литије око цркве са иконом Претече, Патријарх је узнео молитве у спомен на блаженопочивше осниваче Свете Цркве и молио се за брз опоравак свих оних који су пацијенти у болници. Пре краја обраћања, Патријарх је обавестио присутне да је архимандрит Данијел Бијазис постављен као парохијски свештеник и настојатељ ове цркве. Представници медицинског особља и особља за негу болесника ове болнице изразили су своје задовољство Патријарху поводом поновног рада цркве.