Type Here to Get Search Results !

Епископ тимочки Иларион богослужио у Борском храму Светог Великомученика Георгија


У Недељу о митару и фарисеју, 5. фебруара 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион началствовао је светим литургијским сабрањем у храму светог великомученика и победоносца Георгија у Бору.

Повезана вест:

Епископ Иларион служио у борском храму Светог Великомученика Георгија (фотогалерија)

Епископу је саслуживало свештенство борског намесништва, уз молитвено учешће појаца и многобројног верног народа.
Владика је у беседи говорио о почетку припреме верних за дане Великог и Часног поста, јер ми улазимо у период који је Црква одредила да се спремимо за оно што нам предстоји, а то је Васкршњи пост, где ћемо сагледати себе и свој живот и покајати се за своје грехе. Владика је подсетио да читав наш живот треба да буде једна велика припрема за сусрет са Богом, када за то дође време. Васкрсење Христово је заправо отварање пута у живот вечни, преиспитујући себе у односу на Јеванђеље, уз наду на милост Божију и испуњење вечите заповести роду људскоме: „Будите савршени, као што је савршен Отац ваш небески…“
Ово свето Јеванђеље које је данас читано о митару и фарисеју, управо се чита да би се подсетили како треба да живимо и верујемо. Потребно је да у храм долазимо са страхом Божијим и љубављу према Богу и ближњима, а не да осуђујемо ближње своје, јер никакву корист нећемо имати од осуђивања.
Сећајмо се молитве Господње која каже да као што ,,и ми опраштамо дужницима својим“ и нама Бог опрости наше грехове. Све што чинимо је добро, и што долазимо у храм, држимо постове, молимо се, али ако осуђујемо друге то нам није на спасење – поучио је владика.