Type Here to Get Search Results !

Епископ тимочки Иларион богослужио у буковској обитељи


Братство манастира Буково и сабрани верници прославили су празник светог Симеона Миротичивог, 26. фебруара 2017. године, светом архијерејском Литургијом коју је служио Преосвећени владика тимочки г. Иларион.
Епископу су салуживали архимандрит Козма, игуман манастира, протосинђели Захарије и Симеон, и јерођакон Марко, сабраћа ове свете обитељи. 



Владика је у беседи честитао празник свим верницима и имендан драгом сабрату, оцу Симеону, замоливши посредништво светог Симеона за све молитве верних. Владика је подсетио на житије светог духовног оца српског народа, родитеља и помоћника Светог Саве на устројавању Цркве, државе и сваке друге добородетељи. Плодови тог богоугодног делања остали су до данас, за разлику од савремених схатања и нових дефинисања морала, културе, људских права и сл., а само је потребно да се многи у овоме времену угледају на светог Симеона и оно што је он урадио за свој народ. –  Увек је пред нама неки нови избор, поручио је владика, али он треба да буде прави, облагодаћен Богом, јер сваки духовни човек је пун врлина, културан, човекољубив, моралан и исправан пред Богом у овом времену поремећених вредности, где темељ није крајеугани камен Христос Бог наш .- рекао је владика честитајући предстојећи велики и часни пост, са жељом да га сви проведу како је Богу угодно испуњавајући заповести Божије, да љубимо Њега и ближње своје.
Са оцем Симеоном, данашњим свечарем, владика Иларион је преломио славски колач, а потом благословио верни народ.